Уралски ловац на Чебаркуљски метеорит је променио свет

03-01-2014 11:35:53 | | Глас Русије, фото: abakan-news.ru/ vostok.rs |


Уралски научник Виктор Гроховски је један од десет људи који су променили представу о савременом свету. Престижни научни часопис Nature је објавио његово презиме у закључном списку истакнутих личности 2013. године. Гроховски је признање добио за истраживање Чебаркуљског метеорита који је пао недалеко од уралског града Чељабинска у фебруару.

„Ловац на метеорит“ – овако доцента Уралског федералног универзитета Виктора Грховског нису назвале само његове колеге, већ и редакција Nature. По верзији издања, руски научник је ушао међу десет људи који су 2013. године изменили представу о свету. А све је то захваљујући истраживању метеорита који је 15. фебруара ушао у атмосферу Земље и који је пао у околини Чељабинска. Виктор Гроховски и његови ученици су били једни од првих људи који су се нашли на месту где је пало небеско тело. Научник је моментално организовао експедицију за тражење крхотина и већ два дана касније је пронашао прве фрагменте.

Управо екипа Гроховског је организовала онлајн-пренос с језера Чебаркуљ и цео свет је могао да види крхотине метеорита. После тога су научници успели да утврде трајекторију лета суперболида и да приступе испитивању физичких и хемијских својстава небеског тела. Методама оптичке и електронске микроскопије стручњаци су открили необичну разоврсност садржаја гвожђа с никлом, сулфида и природног бакра у метеориту. Осим тога, утврђена је аномално ниска чврстина материје. Управо ово је одредило посебан карактер уништења космичког тела.

Уз учешће Виктора Гроховског организовано је преко сто експедиција у којима је сакупљено око 700 фрагмената метеорита. А кад је у октобру 2013. године са дна језера Чебаркуљ подигнут највећи фрагмент потврдила се теорија научника и његовог научног колектива о пореклу космичког дошљака.

Рад на проучавању Чебаркуљског метеорита донео је светску славу и самом Уралском федералном универзитету. Научници из различитих земаља су долазили да разговарају с Гроховским и да стекну нова искуства. Он је прећутно проглашен за једног од главних стручњака у тематици која се односи на метеорите.

Гроховски се и даље бави проучавањем небеског тела, материјала за то има више него довољно. А Уралски универзитет припрема документа за отварање магистратуре у смеру „Космохемија и планетологија“ и „Астробиологија“.

Олга Соболевска,