Царинска Унија се шири не делећи бесплатне бомбоне

30-12-2013 09:40:56 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Јерменија је постала корак ближа чланству у ЦУ, док је Киргизија, напротив, успорила кретање у том смеру. Русија, Казахстан и Белорусија су приступили стварању Евроазијске економске уније (ЕАЕУ). То су основни резултати седнице Вишег Евроазијског економског савета, одржане ове недеље у Москви.

Претходни сусрет лидера земаља-учесница ЦУ одржан је пре два месеца у Минску. Од тог времена, како је истакао Владимир Путин, чланице алијансе су успеле да постигну нове резултате у продубљивању интеграционих процеса. Између осталог, разрађен је нацрт институционалног дела уговора о формирању Евроазијске економске уније. У њему се одређују међународно-правни статус, организациони оквири, циљеви и механизми функционисања те алијансе. Потписивање уговора се планира у мају идуће године. До марта мора да буде завршен списак ограничења и њиховог укидања у оквиру ЦУ и Јединственог економског простора, као и одређен рок њиховог укидања. За сада има много питања. Например, Александар Лукашенко је позвао да се што пре поделе надлежности саме ЦУ као наднационалне заједнице и њених чланица. Белоруски лидер је имао и друга питања.

- Хоће ли наша Унија бити међународна организација или неће? Постоји мишљење да је рано говорити о томе, јер није јасно, шта ћемо добити на крају. Убеђен сам да Унија мора да буде управо међународна организација, којој ћемо доделити права као правном субјекту. Такав статус ће бити разумљив за светску заједницу и наше грађане.

Са своје стране, Нурсултан Назарбајев истакао је да Москва, Минск и Астана стварају управо економску унију. Другим речима, њени учесници имају право на реализацију сопствене унутрашње и спољне политике. При томе је Назарбајев посебно истакао да у процесу продубљивања интеграције главно је да се очува континуитет кретања.

- Као што смо се договорили раније, полазимо од принципа кретања по етапама. Неопходно је прво да се припреми темељ интеграције, затим да се пређе на дубље облике сарадње. У вези са тиме у овој етапи би било корисније да се концентришемо на координираној политици формирања заједничког тржишта у тим сферама, за које су интересантни сви учесници овог пројекта.

Током сусрета лидера ЦУ било је речи и о ширењу ове алијансе. Основни кандидат за прикључење је Јерменија. На самиту је била потписана одговарајућа путна карта. Дакле, при повољном стицају околности Јерменија би могла да се учлани у ЦУ већ 2015. године. Коментар политиколога Аркадија Дубнова.

- То је веома занимљиво, јер је тек у септембру Јерменија изјавила о својој спремности да се учлани у ЦУ – много касније, него што је то учинила Киргизија. Зато Јерменија може да за годину дана постане чланица ове структуре, док је Киргизија, изјавивши пре неколико година о спремности да се учлани, одбила да потпише припремљену путну карту, позивајући се на то да је она припремљена без узимања у обзир претензија и напомена Бишкека.

Суштина претензија је таква: Бишкек жели да земље ЦУ учврсте киргиско-кинеску границу, као и да се створи стабилизациони фонд ради преуређивања централноазијског тржишта. Ми ћемо се учланити у ЦУ само под условом испуњавања наших захтева, - изјавио је неколико дана пре московског самита кригиски лидер Алмазбек Атамбајев. Интеграција ником не даје бесплатне бомбоне, као што неки мисле, ништа се не издваја, учлањујемо се добровољно у интересу наших држава, - изјавио је у Кремљу Нурсултан Назарбајев, очито се обраћајући кригиском лидеру.

Артјом Кобзев,