Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Бајка ће бити у фебруару

Бајка ће бити у фебруару

28-12-2013 12:21:42 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Објекти планинског кластера Сочија спремни су за пријем спортиста и гостију Олимпијаде.

Воз до Красне Пољане, планинског кластера где се налазе олимпијски бојекти, почиње свој пут од централне железничке станице у Сочију. Купивши карту за 112 рубаља или око 4 долара, и пажљиво саслушавши објашњења касира како да се изађе на потребан перон, навијач креће на пут. Воз полако креће и вози дуж обале. Поред прозора проносе се слике чувених руских летовалишта: Хоста, Мацеста, Адлер. Црно море таласа се буквално под вагоном, лаки ветар њише вечнозелене палме, а удаљени се беле врхови кавкаских планина. Отприлике пола сата слика остаје иста, затим воз нагло урања у тунел и израња у праву руску зиму, у планине, где под метарским слојем снега нема ни трага од мора и палми.

- Црвена Пољана налази се у самом срцу планинског кластера Олимпијаде: десно је комплекс за боб и санкање Санки, напред су скијашке стазе Роза Хутор, иза скакаоница Руске горке, а лево траса за бијатлон Лаура. Последња је најживописнија. Како би се стигло до ње, треба сести на жичару и 15 минута касније стићи на висораван за пријатним кућицама-хотелима, кафићима и невероватно чистим планинским ваздухом.

Одатле ће стартовати скијаши са бијатлонистима, и на истом месту, обишавши гребен Медвеђа врата, стићи на финиш. Траса није једноставна, уверавају оранизатори, али је врло лепа. Између осталог, спортисти су је већ опробали, овде су одржане етапе светског купа прошле године. Руска такмичарка Светлана Слепцова није штедела комплименте за Лауру.

- Одлично место за зимску Олимпијаду, узалуд говоре да се узалуд на југу Русије организује зимска Олимпијада. Овде су врло лепа места и одлично време.

Недалеко од Лауре, са друге стране падине, налази се комплекс за санкање и боб Санки, овде ће се за злато борити љубитељи брзод спуста леденом стазом. Неприпремљеног навијача подузима језа само кад погледа конструкцију. Тешко је замислити да неко добровољно лети овом цеви невероватном брзином. Ипак таквих смелих у свету је доста, најбољи од њих ће се у фебруару окупити на том спусту.

Код јуниора овај комплекс је врло популаран. Они ће га наследити после Олимпијских и Паралимпијских игара. А 2017. године овде је одлучено да се одржи првенство света у бобу и скелетону.

Једини објект планинског кластера Олимпијаде који још није примао такмичења остаје скакаоница Руске горке. То је огроман објекат који буквално лебди над Красном Пољаном. Са њене висине оствара се диван поглед на превој. Стручњаци говоре да је то један од најсложенијих објеката Олимпијаде. Уз то конструкција је направљена практично на висећој стени, тако да још треба правилно поставити светлост и сепцеијалне ледене генераторе у случају да не буде снега.

Децембарска Красна Пољана подсећа јапанске новинаре на бајке Арсењјева У Усуријској покрајини. То није бајка, поправља неко од руских новинара и додаје да је то увод. Бајка ће бити у фебруару.

Григориј Шабанов,