Пљушченко преузео вођство на првенству Русије

28-12-2013 12:08:45 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Олимпијски шампион Јевгениј Пљушченко води после кратког програма на првенству Русије у уметничком клизању, које се одвија у Сочију. За танго уз музику из филма Мулен Руж клизач је добио од судија 98,41 поена. Достојну конкуренцију десетоструком прваку Русије чини 19-годишњи Максим Ковтун који заостаје за око пет поена.

Јевгениј Пљушнеко је изашао на лед под бројем седам. Навијачи који су успели средином радног дана да допутују у Олимпијски парк, дочекали су прослављеног спортисту бурним аплаузом. О томе да је олимпијски шампион, двоструки другопласирани на Играма главни јунак актуалног првенства може се судити по многобројним банерима који красе салу клизалишта Ајсберг. На њима верни поклоници изјављују љубав и желе успех омиљеном клизачу.

Свој наступ Јевгениј Пљушченко је започео увереним извођењем каскаде од троструких и четвороструких скокова. Потврдио је успех одличним акселима са три и по окрета и троструким луцем. Својим клизањем спортиста је био задовољан. Једино што је очигледно недостајало била је брзина приликом окретања. Сам клизач објашњава то тиме што одавно није наступао. за Пљушченка је првенство Русије тек други старт у овој сезони после операције на кичми и дуготрајне рехабилитације. Спортиста треба да се такмичи, констатовао је клизач:

- Ове године такмичио сам се само једном. Али мислим да главни старт тек предстоји. Многи нису веровали да ћу изаћи на такмичење. Али ја већ пролазим други старт. И овај старт је започео добро за мене. Веома сам јак и ако поставим циљ и задатак, могу га сигурно постићи.

Једини од 18 клизача пријављених на првенство који су могли да буду озбиљна конкуренција Олимпијском шампиону је 19-годишњи Максим Ковтун. Он је пријавио сложеније варијанте програма са два четворострука скока. Ипак није успео да их изведе без грешке, истакао је клизач после наступа.

- Ако ћемо искрено, нисам чисто отклизао, зато би било глупо ставити ме испред таквог спортисте, тим пре што је он клизао чисто. Али драго ми је што сам могао да се приближим олимпијском шампиону. Зато за данас могу да ставим плус што сам наступио достојно.

Резултати кратког програма клизача мушкараца за сада нису дали одговор на главно питање: ко ће представљати Русију на Олимпијади у Сочију. Тренерски савет и представници Федерације уметничког клизања треба да направе сложен избор ко је од двојице спортиста у стању да се супротстави лидерима светског уметничког клизања, који показују одличне резултате. На пример на првенству Јапана Јудзуру Хањју је за кратки програм добио више од 103 поена и поставио нови светски рекорд.

Светлана Калмикова,