Јужни ток за ЕУ је бесплатни Набуко

26-12-2013 10:38:26 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Министар економије и енергетике Бугарске Драгомир Стојнев ових дана је изјавио да су се три и по године око пројекта гасовода Јужни ток у његовој земљи водили само разговори и да он категорично инсистира на реализацији пројекта. Да се убзрају рокови изградње позива и министар спољних послова Кристиан Вигенин. До истог закључка су дошли и учесници управо завршене у Софији отворене дискусије на тему Јужни ток и интереси Бугарске. Зашто опрезни Бугари толико траже хитни почетак изградње своје деонице гасовода?

Какав је значај магистрале за енергетику ЕУ у контексту политичке кризе у Украјини? Размишљања на ову тему изнео је за Глас Русије угледни бугарски експерт, професор Атанас Тасев.

- Не коментаришем наше високе чиновнике, али сматрам: Јужни ток је стратешки важан пројекат за Бугарску, па и за Европу у целини. Он решава главни задатак енергетске безбедности – осигурава стабилност испорука горива. Подсећам, у Трећем енергетском пакету ЕУ гаранције испорука имају приоритет чак над диверзификацијом путева добијања плавог горива. Зашто придајем такав значај Јужном току управо данас? Он, као што се зна, заобилази територију Украјине. А последњи догађаји су потврдили: то је тачка нестабилности. Док Украјина не начини свој геополитички избор, она није поуздани партнер. Уз то њен систем за транспорт гаса је потрошен. У сваком тренутку може да се понови ситуација из 2009. године. Не, не због неслагања са Русијом! Једноставно не искључујем техногену катастрофу на украјинском систему за транспорт гаса.

Професор Тасев је уверен да изградња бугарске деонице цевовода под оним условима који су договорени са Москвом даје подстицај читавој бугарској економији. То је кредит за изградњу од 620 милиона евра са 4,25% на 22 године. Бугарски енергетски холдинг је издејствовао део транзитних плаћања која су раније требало потпуно да оду Гаспрому на исплату кредита. Сада ће Москва добијати само половину удела, а други ће отићи у бугарски буџет. А постоји и фактор пада цена за испоруку гаса, отварање нових радних места, укључивање подизвођача, коначно наруџбина за Бугарску железницу која се нада превозу 500 хиљада тона цеви за бугарску деоницу Јужног тока. Све то, јасно, повећава за Русију укупну цену пројекта.

- Јужни ток је врло скуп пројекат за Гаспром, објављена сума је 17 милијарди евра. Одлучивши се на ове колосалне трошкове Русија показује да гледа Европу као дугорочног, стабилног партнера. ЕУ, по мени, треба да учини узвратне кораке. Реч је наравно о сталном предмету спора – захтевима Брисела за либерализацију енергетског тржишта тачније о доступу у цевовод трећих земаља.


Јужни ток је права трансевропска магистрала као што је првобитно замишљена. Ако спор између Гаспрома и Европске комисије буде решен, ако буде нађен потребни компромис, Европа ће фактички добити у виду Јужног тога толико жељени али неостварени цевовод Набуко. И при томе скоро бесплатно!, резимира бугарски експерт Атанас Тасев.

Гајане Ханова,