Гасрпом започео експолатацију нафте у Арктику

24-12-2013 11:29:59 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Гаспром је започео експлоатацију нафте на Арктику – на Приразломном налазишту у Печорском мору. То је први у историји Русије пројекат освајања ресурса приобалног појаса Арктика, почетак масовног рада Гасрпома на отварању великог центра за експлоатацију нафте и гаса у региону. Укупно за 2014. годину планира се да се извади најмање 300 хиљада тона нафте. Први пут у свету експлоатација нафте и гаса у арктичком приобалном појасу ће се водити са стационарне платформе.

Резерве нафтног налазишта Приразломнаја процењују се на 72 милиона тона. Пуним капацитетом платформа треба да проради 2020. године. По својим карактеристикама пројекат је јединствен, истиче директор за енергетски правац Института за енергетику и финансије Алексеј Громов.

- 300 хљада тона нафте за Гаспром значајан је показатељ, узимајући у обзир да се компанија до недавно специјализовала на експлоатацији и расподели природног гаса. Фактички налазиште Приразломнаја за Гаспром је почетак великог пута, полазна тачка експлоатације у Арктику. То је значајан пројекат за читаву Русију, зато што ми тек излазимо у масовно освајање арктичких пројеката.

Платформа Приразломнаја одговара најстрожим захтевима безбедности и може да издржи максимално ледено оптерећење. На њој може истовремено да живи и ради до 200 људи. Рад на покретању Приразломне одвијао се у контексту привремене обуставе пројекта Штокман. Ипак налазиште Приразломнаја није дубоко у мору и налази се свега 60 километара од обале. Дубина мора у региону налазишта износи 19-20 метара, што чини једноставнијом експлоатацију нафте и еколошки мање ризичном него што је експлоатација у дубоком мору. Уз то, она је и јефтинија. Зато је освајање Арктика је започело управо њиме, тим пре што је освајање Арктика стратешки задатак Русије, сматра заменик директора Института за проблеме нафте и гаса Руске академије наука Василиј Богојављенски.

- Прираломнаја је гигантска нафтна и гасна провинција. Ми не можемо да је игноришемо. Већи део нафте и гаса који вадимо, извозимо на спољна тржишта. Тако радимо не само за себе, већ и на благо читаве међународне заједнице.

Гасрпом процењује вредност пројекта за освајање налазишта Приразломнаја на 200 милијарди рубаља, од тога је већ инвестирано око сто милијарди. 65 милијарди рубаља коштала је платформа, остала средства су отишла на стварање инфраструктуре и изградњу 4 брода.

Татјана Голованова,