Исламски џихад: први циљ ислам?

22-12-2013 01:26:04 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Радикални исламизам који данас јача у целом свету може да уништи традиционални ислам.

Пре неколико дана сиријски исламисти су погубили 15 цивила из заузетог града Арда 40 километара од Дамаска. Маскр је трајао неколико сати, сви погинули били су муслимани. Талибани, чланови Ал-Каиде, следбеници Муслиманске браће и присталице десетине других радикалних религиозних организација, већ се не устручавају да убијају своју браћу по вери, сматрајући их недовољно религиозним. Свој рат за чистоћу ислама они називају џихад. Ипак сам тај термин значи нешто друго. А екстремисти намерно замењују тезе ради решавања својих задатака далеких од релогије, уверен је први заменик председника Централне духовне управе муслимана Русије муфтија Албир Крганов:

- То што радикалне групе специјално користе терминологију религиозних књига и незнање људи, претварајући их у топовско месо и уемравајући их да убијају истоверце, то никако није повезано са високим идеалима ислама. То није нико други до бандити који су прекршили заповеди Свевишњег. Нажалост, данас све чешће религиозна учења се користе у антихумане сврхе. Јер, на пример, у првом реду џихад није рат против неверних, већ рат са самим собом, са својим ниским осећањима ради усавршавања, како би се био честит, културан и добар човек.

Радикално расположеним фанатицима који се прикривају вером одговара да се ослободе истовераца који су јаки у традиционалном канонском богословљу. Јер, што мање верници буду знали о основама сопствене вере, то се лакше може њима управљати.

Свети рат данас се води не само са живим, већ и са мртвима. У истој тој Сирији исламисти без гриже савести уништавају споменике исламске културе, од којих многи спадају у културно наслеђе УНЕСКА. 2001. године авганистански талибани су разорили две гигантске статуе Буде које су уклесане у стени у провинцији Бамиан. У фебруару 2006. године радикални терористи у Сомалији су до камена разорили суфијску џамију и оскврнили гроб Шеика Али Ибара. Под претњом нестанка налазе се и муслиманске светиње малијског града Тимбукту. Тамо су терористи салафитске групације Ансар ад-Дин покушали да избришу са лица земље гробове древних суфијских религиозних лидера.

Један од основних и озбиљних проблема савременог ислама су они разни правци и токови који данас постоје у свету. Сунити, шити, вахабити и други – историјски се тако десило да они на разне начине интерпретирају основе Светог писма.

Још један проблем који у ближој будућности може да постане камен-темељац у традиционалном исламу је одусуство јединственог превода или тумачења Корана. Тим се вешто користе исламисти, каже муфтија Фарид Салман.

- Данас по читавом свету буквално у тиражима од неколико милијарди се растурају књиге на разним муслиманским језицима – турском, азарбејџанском, арапском, персијском, језицима Индије и Индонезије. При томе ова литература се растура не за новац, већ бесплатно, захваљујући нафтним доларима Саудијске Арабије. Све то доприноси стварању лажне слике о томе да је све унаоколо лоше, да је сам ислам нечист, да га треба очистити, а све неверне уништити.

Вероватно ако се у исламској заједници појави јединствено тумачење Корана, радикалним исламистима ће бити много теже да манипулишу свешћу верника. У русији су таквом канонском преводу већ приступили.

Милена Фаустова,