Руске инвестиције спасиће Украјину од банкротства

21-12-2013 10:01:48 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Русија планира да инвестира у хартије од вредности Украјине 15 милијарди долара. Истовремено цена гаса за Кијев ће бити привремено спуштена скоро један и по пут. До таквих договора дошли су председници Русије и Украјине Владимир Путин и Виктор Јанукович.

Русија инвестира у украјинске хартије од вреднсоти део резерви из Фонда за национално благостање у висини од 15 милијарди долара. Ово је после заседања руско-украјинске мешивите комисије саопштио руски председник Владимир Путин. О неопходности да се издвоји нови кредит од 15 милијарди долара Виктор Јанукович је говорио још у октобру, када је у Украјини почела да ради мисија ММФ. Али одговора ММФ до данас нема. Сада, захваљујући руским инвестицијама Украјина је добила могућност да избегне економски крах, сматра директор Кијевског центра за политичка истраживања Михаил Погребински.

- То нам даје шансу да зауставимо потенцијално банкротство које се приближава, пошто наредне године имамо такве исплате да је Украјина фактички остала са нултом златном и девизном резервом. Ми смо били приморани да дамо све. А сада се појављује шанса да се извучемо, вратимо у позитивну страну платежни баланс земље и некако да изађемо из врло тешког стања у којем се нашла украјинска економија.

Економски напредак може да убзра и смањење цене гаса за Украјину. Према додатном уговору Гаспрома и Нафтогаза Украјине, који су сада потписали шефови две државе, цене руског гаса за украјинску државну компанију ће бити смањене са 410 до 268,5 долара за хиљаду кубних метара, истиче руководилац одељења за аналитичка истраживања ГК Форекс клуб (Украјина) Николај Ивченко.

- Смањење цене гаса за Украјину је врло важан економски фактор, зато што Украјина остаје мало енергетски ефикасна економија, где је предност дата гасу. То је у првом реду хемијска индустрија. А хемијск аиндустрија је око 15-20% свег украјинског извоза. Такође руски гас се користи и у металургији.

А становништво Украјине може више да се не плаши гасног рата који би могао да се деси крајем ове године.

Треба истаћи да могућност ступања Украјине у Царински савез на састанку у Москви није разматрана. Сада опозиција има све мање аргумената да прекорева председника Јануковича за националну издају, подвлачи извршни директор политичког Центра Север-Југ Алексеј Власов.

- Самим тим опозицији је одузет снажан адут, пошто Јануковича су последњих недеља оптуживали да се тајно договорио са Путином и да ће најскорије време потписати придруживање Украјине Царинском савезу.

Тако је влада Јануковича и Азарова, сматрају експерти, добила реалну могућност да врати себи поверење оног дела становништва који је сматрао евроинтеграцију јединим правилним путем за Украјину.

Кира Калинина,