Азаров: Споразуми са Русијом спасили Украјину од банкротства

19-12-2013 10:19:08 | | fakti.org/ vostok.rs |


Украјински премијер Николај Азаров признао је да су споразуми са Русијом - која је пристала да Кијеву снизи цену гаса са 400 на 268,5 долара и да за 15 милијарди $ купи украјинске облигације, спасило његову земљу од банкротства и социјалног колапса.

„Шта је чекало Украјину, да се нисмо договорили са Москвом? Одговор је несумњив: и банкротство и социјални колапс који би за њим уследио. То би - у том случају - био „новогодишњи поклон“ за народ Украјине“ - нагласио је Азаров.

Председник украјинске владе осветлио је московске договоре и са друге стране:

- Потписани споразуми за нас су истински историјски. Досадашњи гасни споразум, који је извлачио сокове из наше економије, потписале су политичке снаге које су издале националне интересе, а сада демонстрацијама провоцирају нестабилност у држави. Нови гасни споразум отвара простор за наш нови економски раст.

За илустрацију, Азаров је открио да ће само кооперација са Русијом у серијској производњи транспортног авиона Ан-124-200 Украјини донети добит од 12,89 милијарди долара.

Председници Украјине и Русије - Виктор Јанукович и Владимир Путин - договорили су се, поред свега, осталог, и о заједничкој производњи 80 авиона тог типа са украјинским моторима.

Нови „Антонов“ разликоваће се од свог „млађег брата! Ан-124-100 и по томе што ће имати побољшани мотор Д-18Т са дигиталним системом управљања што ће омогућити да носи веће терете и да њима управља само трочлана посада (досад је била шесточлана).