Игуман земље Руске Сергије Радоњешки

15-12-2013 12:02:09 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/ vostok.rs |


Животописне иконе Сергија Радоњешког и иконе посвећене Светој Тројици основа су нове изложбе постављене у московском Музеју старе руске уметности Рубљов. Изложба отвара низ културних и црквених манифестација посвећених 700-годишњици од рођења једног од најпоштованијих руских светаца. Јубиларни датум ће се широко обележавати наредне године.

Сергија Радоњешког називали су игуманом земље руске. За његово име везује се мноштво легенди и предања. Скромни монах је мирио завађене кнежеве, благосиљао руске ратнике за битку са освајачима са истока, из Златне Хорде. А у богословским радовима размишљао је о томе да мир и покој руској земљи донесе спознаја истинске намене Свете Тројице. Директор Музеја староруске уметности Генадиј Попов у интервјуу за Глас Русије каже да је први пут пошло за руком да се на једној екпозицији сакупи такав број икона посвећених Светој Тројици.

- Посебан култ Тројице који долази до мистичног прозрења, наравно, везан је за њега. Сергије оснива манастир Тројице. Тројична тема није била тако распрострањена у православном свету. И после њега свет Тројице проширио се до широких предела.

Десило се то између осталог не без помоћи генија староруске уметности Андреја Рубљова. Иконописац је учествовао у осликавању Тројицког храма и примио је постриг у манастиру који је основао Сергије Радоњешки – сада је то чувена Тројице-Сергијева лавра. 13 година после смрти преподобног Сергија појавила се икона Тројице Андреја Рубљова... За столом за скромном трпезом седе три анђела, у позадини расте храст – симбол животне издржљивости, постоји стена која обележава место дешавања – Палестину. А још је на икони представљен дом као симбол оснивања...

Сто година касније икона Рубљова је била проглашена за канонску, каже Генадиј Попов.

- На стоглавом Сабору 1551. године када су сви разматрали како да се слика Тројица, иконописци су добили конкретан одговор. Сликати онако како су сликали старогрчки иконописци и Андреј Рубљов. И готово! Класична варијанта је Тројица Рубљова. Њу су пратили многи, а у московској уметничкој средини сви све до краја 17. века. И Симон Ушаков и други мајстори.

Лик светог Сергија Радоњешког на животописној икони појавио се у исто време кад и први опис његовог живота – житије. Говори Генадиј Попов.

- Први лик појавио се око 1422. године. У првој половини 15. века већ неколико одвојених сцена, рецимо јављање Сергија Богородици. А већ 70-их и 80-их година серија животописних икона.

Житија Сергија Радоњешког говоре о томе да је он био видовит, говоре о једном од последњих његових провиђења. На пример, Сергију је долазило мноштво птица и старац је схватио да после његове смрти Тројицки манастир ће доживети процват а његови ученици ће наставити његов пут по читавој Русији. Тако је и било. Најчувеније манастире Русије, између осталог Кирило-Белозерски и Ферапонтов, основали су ученици Сергија Радоњешког.

Татјана Завјалова,