Научници открили извор пријатељства између човека и пса

15-12-2013 11:59:34 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Наука одавно зна, да је пас – нови еволутивни ниво вука, кога је припитомио човек. Међутим до данас није било прецизно јасно који су вуци били преци данашњих кућних љубимаца. Екипа научника из Русије, САД и низа земаља Европе попунила је ову празнину.

Испоставило се, да се ниједна данашња врста вукова не може сматрати прародитељем паса. Извршена анализа ДНК данашњих „најбољих пријатеља човека“ показује, да они воде порекло од европских вукова из каменог доба. Ови вукови су живели на простору данашње Европе најмање пре 18000 година.

У истраживању, чије резултате објављује часопис „Science“, били су коришћени узорци ДНК десет праисторијских вукова, међу којима и најстаријих са простора Сибира, као и осам паса које је припитомио прачовек. Генетски материјал био је стар од 1000 до 32000 година. Добијени подаци су упоређени са ДНК 77 савремених паса, 49 вукова, као и четири којота. Према добијеним резултатима, најближи су данашњим псима – европски вукови из каменог доба.

Екипа научника је понудила могући сценарио припитомљавања вукова, који је водио према еволуцији. Вукови, примамљени мирисом припремања хране или отпадима, често су били у близини места живљења људи. Јединке, које су буле „најбистрије“ и најпријатељскије, имали су контакт са људима, прилагођавали су се њиховим гестовима и понашању. Како сматра научна група, поједини вукови, који су испољавали најмање агресије, могли су да прате ловце из палеолита као своје вође. Односно вуци су се полако придруживали људском „чопору“.

Тако је ишло припитомљавање вукова – такав је био почетак њиховог пријатељства са човеком.

Рад научника, који су открили европске корене паса, - нови је допринос у њихову генетику. Узгред, недавно су истраживачи из Кине, Русије, САД и Шведске показали, да неке врсте азијских паса луталица, могу бити „еволутивни мост“ између вукова и паса. Сада две екипе научника паралелно раде на хипотези миграције животиња, која је утицала на њихову еволуцију.

Олга Соболевска,