Чаробне ћелије здравља

15-12-2013 11:51:03 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |

Из пупчане врсте најлакше издвојити изворне ћелије


Руски медицинари су успели да лече пацијенте са тешким онколошким обољењима. У Југри, малом граду у Западном Сибиру, локални лекари изворнихм ћелијама лече рак крви. Из ових, заиста чаробних ћелија могу се узгајати било које друге ћелије. На пример, ћелије јетре, костију или крви. Пре три године Дмитриј Кудашкин је постао први пацијент у Југри, којем је извршено пресађивање изворних ћелија. У 32. години Дмитрију је постављена дијагноза: мултипли мијелома – једно од најтежих обољења крви. Практично није имао шанси.

Данас је већ трећа година након операције. Током овог времена лекари у Југри успешно су обавили још 34 трансплантације изворних ћелија. Сви пацијенти су здрави, иако медицинари наравно не крију, да је ризик висок. Међутим, број лица којима је потребно пресађивање је све већи, истиче заменик директора Управе за здравство Југре, Сергеј Шчукин.

- Трансплантација изворних ћелија данас је једина метода у целом свету, а не само у Русији, која омогућава добијање добрих резултата. Такво лечење кошта око 420.000 долара. А код нас, у Југри, све ове операције смо радили бесплатно. Средства издваја локални буџет.

Изворне ћелије садржи сваки организам. Док човек спава, ове ћелије раде на обнављању повређеног ткива или органа. Са годинама, њих је све мање. Код рођења, у пупчаној крви пропорција ових и других ћелија износи један према 10.000, у шеснаестој години живота пропорција износи један према 500.000, а код педесетогодишње особе – један према милион.

Са изворним ћелијама југорски лекари раде преко четири године. У суседном граду, Ханти-Мансијску, формирана је крио-банка. Изворне ћелије се чувају у течном азоту на температури минус 196 степени. По потреби могу бити искоришћене и након десетина година, уверава заменик директора Југријског научно-истраживачког института ћелијских технологија Сергеј Пономарјов.

- Код нас се чува око 150 образаца пупчане крви. То је крв од здравих жена, које су се порађале. Оне су дале сагласност за похрањивање ових образаца у нашој банци, ради даљег коришћења.

Издвајање изворних ћелија из кожног ткива, масног ткива, фоликула длаке – веома је компликовано и скупо. Тако да треба сачувати ону резерву, коју је природа дала човеку, а која се налази у пупчаној крви. Међутим пупчана врпца се данас, по порођају, уништава. Али управо из ње је најлакше издвојити изворне ћелије. И, уколико човек буде имао проблема са здрављем, довољно је ове ћелије убацити у његову крв, и оне ће саме да нађу проблематично место. У 100% ситуација оне лече особу, од које су узете приликом рођења, као и рођене браће и сестре.

Станислав Каљакин,