„Зец од жада“ стигао на Месец

15-12-2013 09:28:47 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Кинеска летелица “Чанге 3” обавила је "меко" слетање на Месечеву површину. Летелица носи прво кинеско возило за проучавање Месеца, које је добило назив „Јуту“ (Зец од жада). Ровер "Јуту" је самоходни уређај тежине око сто килограма, способан да се креће брзином од двеста километара на сат и пење уз успон од 30 степени. Уређај треба да ради на Месецу најмање три месеца.


Чанге-3 се спустио у области Синус Иридум, на северном делу Месеца.

Чанге-3 лансирала је Кинеска национална космичка агенција 1. децембра, ракетом "Лонг марч" 3B Y-23. Главни циљ мисије је спуштање на површину Месеца и анализа техничких аспеката оваквог лета. Научни задатак мисије биће тополошка и геолошка анализа површине Месеца. Један од задатака овог Чанге-3 биће да први пут директно испита структуру и дубину површине до добине од 30 метара. Детаљи плана мисије нису познати јавности.



Чанге-3 има масу од 1200 килограма, опремљен је уређајима за комуникацију, са неколико различитих инструмената за анализу површине и носи ровер масе од око 100 килограма. Овај ровер назван Јујуту (“Зец од жада”), може да достигне брзину од 200 м/х. Уз опрему намењену истраживању месеца
Чанге-3је опремљен и камерама које ће снимити Земљу и друга небеска тела.

Планирано трајање мисије је три месеца.



Чанге-3
је први апарат који је спуштен на Месец после 37 година. Последњи пут на површину Месеца спуштена је Совјетска сонда Луна 24, августа 1976. године, четири године након последњег лета са људском посадом (Аполо 17). Јујуту је трећи ровер на површини, претходна два били су Руски Луноход 1 и 2.