Комедија грешака или пут ка самом себи

14-12-2013 11:14:59 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Ватрена смеса смеха и суза, ума и глупости, у целини све као и у животу. Таква је Шекспирова Комедија заблуде. Московско позориште Ет цетера приказује премијеру ове представе у поставци истакнутог редитеља из Грузије Роберта Стуруа.

У драми је много непогрешивих комичких поступака који су одређени сижеом: два потмка богате трговачке породице су близанци, њихове слуге такође близанци. Игром судбине они се растају у раном детињству. Налазе се. Али пре тога доспевају у вртешку незгодних ситуација: близанце мешају вољене, судије, кредитори, укућани... Представа је упечатљива, динамична, гледа се у једном даху. Али Шекспир не би био Шекспир када би хтео да изазове само смех – каже редитељ Роберт Стуруа. У његовим делима увек су значајне мисли:

- Ово је прича о томе колико је све у нашем свету замршено, да не можемо никако да схватимо о чему се ради. Ситуација у драми долази до потпуног апсурда, људи фактички луде. И ова атмосфера која сада у свету постоји таква је чудна – никако не можемо за себе да утврдимо где је зло а где добро, где истина, а где лаж – што подсећа на ову драму.

Асоцијације са савременим тренутком подвлаче се костимима извођача: елегентни мантили, шалови, маице, ципеле на штиклу. И то је нромално, сматра Роберт Стуруа. Таква је Шекспирова традиција: он никада није писао драме савремене у његовом тренутку. Бирао је или историјске сижее, или митске. Али играо их је у њему савременим костимима.

Несумњиви плус поставке је музика сталног Стуруиног коаутора, чувеног композитора Гије Канчелија. Сваки јунак има своју музичку тему, која га прати на сцени, ау финалу представе се изводи права опера: сви певају! О пробама под руководством Канчелија у интервјуу за Глас Русије говорио је извођач главне улоге, тачније две улоге одједном, пошто је реч о близанцима – глумац Владимир Скворцов.

- Он је допутовао три недеље пре премијере и почео са нама да ради, врло је педантан човек, озбиљан – акценти, паузе, не дај Боже да погрешиш! Он је суров човек. Добар, али суров, зато што је професионалац. И наравно музика помаже да играмо.

Редитељ Роберт Стуруа је направио много представа по Шекспиру у разним позориштима света. И Комедију заблуде он је поставио у Народном позоришту Финске у Хелсинкију. Ипак вратио се тој драми поново и сматра да то није последњи пут! Шекспир је као бунар без дна: неисцрпан, - смеје се Роберт Стуруа.

- Што више радиш, то он више измиче из твојих руку, све више се удаљава. Такав је он уметник – и ти наши редитељски трикови немоћни су пред том чудном појавом.

Јунаци Комедије заблуда треже неког, а на крају долазе себи, почињу боље да схватају себе и своје место у животу...

Рита Болотска,