Канкун: Премијера Драме-клопке

14-12-2013 11:09:15 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Незадовољство сопственом судбином, трка за магловитим циљевима – ово стање познато је скоро свима. Тако да премијера драме Канкун, посвећене управо овим преживљавањима, треба да наиђе на одзив код публике. Тако сматра московски Театар на Малој Броној који припрема премијеру.

Канкун... Назив овог дивног мексичког летовалишта у првим секундама представе се појављује на екрану који игра врло важну улогу. Захваљујући екрану који се налази у дубини сцене, над јунацима поставке ефектно се наклањају час Земља, час Сунце, чак Месец, очигледно подвлачећи сву узалудност и предодређеност људских трзаја. Има четворо јунака. Два брачна пара, пријатељи. И управо у Канкуну, одмарајући се на обали Карипског мора, они сазнају тајну која се више или мање тиче свих. Испоставља се да је пре 20 година једна од жена сакрила кључеве кола момка који јој се допадао и самим тим она је осујетила његов састанак са другарицом, зато је на састанак пошла она сама. Рекло би се ситница, мало лукавство, али оно је предодредило живот четворо људи, каже уметнички руководилац Театра на Малој Броној режисер Сергеј Голомазов.

- Сиже се врти око једно, рекло би се невиног поступка. То можда није директно, можда индиректно, можа мало, али насиље над будућношћу, над судбином, над срећом, над осећањем...

И наступа освета. Већ наредног јутра после свог признања преваранткиња се нађе у алтернативној реалности – у оном животу који би проживела да није сакрила кључеве. При томе тешко је рећи од чега она осећа већи ужас: од губитка мужа и судбине за коју се борила 20 година или од схватања колико би могла да буде срећна са другим човеком који ју је заиса волео. Сви ми немамо ништа против да размислимо шта би било кад би било – каже Надежда Баребења, једна од глумица ангажованих у представи. – Али у суштини то је бесмислен посао, чак опасан.

- Аутор просто покушава да продре до људи, да каже да све зависи од нас – срећа је само у твојим рукама.

Канкун је фантастична, мистична драма. Њен аутор је шпански драматург и преводилац Жорди Галсеран. Аутор нема ни 50 година, он пише о себи и својим савременицима. Околности и места лако су препознатљиви. Мада мисли које се појављују после упознавања са његовим драмама избијају на глобалне, вечне теме. Галсераново дело Канкун је досотјно највише оцене, убеђен је Сергеј Голомазов.

- Чврсто скројена, врло ефектно написан,а постпуно непредвидива драма. Са невероватним фантастичним сижеом, који би могао да је уврсти у класичне западноевропске комедије ситуације са холивудским обртима.

Размишљајући о Канкуну, стручњаци прибегавају разним жанровским одређењима: драма-клопка, курс усавршавања породице, љубавни квадрат... Али за публику је важно друго: макар једном у животу „канкун“ се дешава савком – и свако тражи своје путеве изласка.

Рита Болотска,