Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Нова бомба Ким Џонг Уна

Нова бомба Ким Џонг Уна

14-12-2013 10:19:12 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У КНДР је због велеиздаје погубљен „човек број два“ - стриц Ким Џонг Уна. Јанг Сон Тек се сматрао једним од најутицајнијих политичких радника у земљи. Међу „чудовишним злочинима“ који му се приписују јесте и продаја земље у трговинско-економској зони Раџин-Сонон на рок од 50 година једној од страних држава.

То је или Кина, или Русија, изјавио је у интервјуу за „Глас Русије“, стручњак Института за Далеки исток РАН Константин Асмолов. Зона се налази североисточно од КНДР, граничи се с кинеском провинцијом Ђилин и руском Приморском покрајином. Тамо је посебно активна Кина – главни савезник КНДР и њен главни трговачко-економски партнер.

У лето прошле године Јанг Сон Тек је с Кином разматрао питања заједничког развоја ових зона. Између осталог, зоне Раџин-Сонбон и зоне на острвима која се налазе на реци Амнокан (Јалуђан) на граници с Кином. Међутим, одмах након што је почетком ове недеље стриц Ким Џонг Уна разрешен свих дужности појавила се верзија о томе како је он на све начине кочио развој ових зона.

Експерт Константин Асмолов је вероватноћу утицаја кинеског фактора на трагичну судбину севернокорејског политичара прокоментарисао на следећи начин:

- Наилазим на велики број потпуно супротних сигнала. Видео сам најразличитије реакције кинеских извора на разрешење Јанг Сон Тека. Једни су тврдили да је Јанг водио превише прокинеску политику. Други да је Јанг приграбио за себе трговину с Кином и да се лично богатио и да су управо Кинези предлагали да се Јанг скине. Пошто је Јанг контролисао трговину с Кином видећемо који ће бити следећи кораци Пекинга.

Међутим, оријенталиста, професор универзитета Кунмин у Сеулу Андреј Лањков сумња у то да је Кина могла да наговори Ким Џонг Уна да одстрани Јанг Сон Тека:

- Оптужбе на адресу Јанг Сон Тека су очигледно антикинеског карактера. У вези с криминалном делатношћу речено је да је продавао драгоцене ресурсе страној држави. А могао је да их продаје само Кини пошто је координирао кинески правац у спољноекономској делатности. Осим тога, Кина је практично једини купац севернокорејских ресурса. Јанг Сон Тек је смакнут због тога што је превише активно радио с Кинезима. Зато би било чудно мислити да је Кина могла да лобира или да поздрави одлуку о смакнућу Јанг Сон Тека. Сад ће највероватније сви ови споразуми с Кином бити поново размотрени у корист КНДР.

А ако се ситуација буде развијала по овом сценарију очигледно је да ће још магловитија бити перспектива позивања Ким Џонг Уна у Кину. Да ли он намерава да је посети? По мишљењу Константина Асмолова,

- У принципу, Кинези имају много тога за разматрање с Ким Џонг Уном. Међутим, Ким Џонг Ун још није био у Кини. Прошле су две године, али он никуда није отпутовао. То се може објаснити на различите начине. Како тиме да диже себи цену, тако и тиме да за сваки случај не ризикује да изађе из земље.

Једна од верзија погубљења рођеног стрица гласи – Ким Џонг Ун се ослобађа утицајних лица старије генерације ради учвршћивања личне власти. Из овога следи да су у КНДР неминовне чистке. Чистке могу почети, слаже се Константин Асмолов, али не толико због идеолошких разлика:

- Није ствар толико у антипартијској групи. Правац Ким Џонг Уна претпоставља одређену легализацију паралелне економије која је веома обрасла корупцијом. Ако се паралелна економија легализује, а не пресече компонента корупције, она ће прогутати државни апарат. Имајући у виду да је контрола од стране младог руководиоца објективно мања, зато што је млад и нема административног искуства врло је вероватно да је Ким Џонг Ун дошао дао закључка да ће земљу спасити масовна стрељања. Засад се ствара хипотеза да је ударац по Јангу – ударац по покушају стварања сопствених кланова, чак не толико идеолошких, колико корупцијских. Сад ће се ово сматрати претензијама на јединство партије и наношењем увреде лично вођи. И због тога ће се кажњавати стрељањем.

Јапан и Кореја су изразили забринутост због погубљења „човека број два“ у КНДР. САД се, са своје стране, консултују са савезницима. Оне прате развој ситуације очекујући евентуалне провокације, као и утицај унутрашњих политичких догађаја у Северној Кореји на њену спољну политику.

Владимир Фјодоров,