Сеул може да се прикључи противкинеској одбрани САД и Јапана

12-12-2013 12:42:54 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/ erjkprunczyk - AFK/cc-by-nc |


Потпредседник САД Џозеф Бајден стигао је у Јапан како би између осталог размотрио са премијером Сиђом Абеом ситуацију изазвану кинеским формирањем зоне противавинске одбране у Источном кинеском мору. Своје незадовољство корацима које је предузела Кина изразила је и Јужна Кореја.

МСП и Министарство одбране Јужне Кореје критиковали су Кину за увођење зоне ПВО, изјавивши да она затвара простор на јужнокорејским територијама. Истина, неки експерти сумњају у правну основаност ових јужнокојреских претензија према Кини. Између осталог водећи научни сарадник центра за истраживања Јапана РАН Виктор Пављатенко уопште није видео у новој зони кинеске ПВО никакве јужнокорејске територије.

- Чини се да је нови председник Кореје решила да се на тај начин искаже на спољнополитичкој сцени. Ствар је била представљена тако да кинеска зона ПВО покрива територију корејског полуострва, што повређује ваздушни простор Кореје. Али тамо није острво, већ стена која се практично налази испод воде. По међународном праву такви објекти се не сматрају острвима, значи, нису територија од које се рачунају територијалне воде, економска зона или ваздушни простор.

Оправданих претензија Сеула нема, али Пекинг је предложио да се оне размотре за преговарачким столом. Ради поређења: Јапан никакве преговоре поводом зоне ПВО Кини није предлагао. Јужна Кореја је друга ствар. У Пекингу нису могли да не примете да у последње време Сеул као да се дистанцирао од Јапана и САД, који се држе строгог става поводом територијалних спорова Кине са његовим суседима и интензивирају војну сарадњу пред лицем економског и војног јачања Кине. Своју улогу ту је одиграло незадовољство јужнокрејаца претензијама Јапана на Токто и изјаве јапанских политичара које оправдавају злочине јапанске војске у време окупације Кореје. Најважније је да Јужна Кореја која се налази поред Кине, није хтела да њом да се свађа. Зато Сеул није журио да се прикључи америчко-јапанском пројекту ПРО. пекинг је очигледно такво понашање Јужне Кореје оценио.

Сада ипак у ставу Сеула поводом односа са Кином и са друге стране са Јапаном и САД могу да се десе неке промене. Ових дана на саветовању одржаном у Сеулу представници председничке администрације, владе и владајуће партије Сенури била је призната потреба да се прошири идентификациона зона ПВО Републике Кореје јужније од актуалних граница. Тада је и шеф јужнокорејске дипломатије Јун Бен Се први пут од тренутка погоршања односа са Јапаном изјавио да намерава да уложи напоре за њихову стабилизацију.

Овај демарш од стране Јужне Кореје може да говори о променама у њеној политичкој оријентацији и општој промени распореда снага у региону, сматра професор МГИМО Дмитриј Стрељцов.

- Дата ситуација сазрела је одавно. Џин је био путшен из боце када је Кина приступила активном утврђивању свог националног суверенитета над низом територија које се сматрају спорним. Демарш Јужне Кореје није псоледњи догађај у низу дешавања у тој области.

Јапану и Јужној Кореји, мада остају супарници, сада предстоји да израде заједнички став. Пошто Кина прилично агресивно води своју политику, објективно Јужна Кореја и Јапан се налазе у истој врећи. Вероватно неки пројекти у области војне сарадње који су били гурнути у фијоку после заоштравања односа између Сеула и Токија – о размени обавештајних информација, о сарадњи у области логистике – сада су поново заживели, и могу се очекивати неки договори у тој области.

Ако они буду достигнути, реална ће бити појава троугла Сеул-Токио-Вашингтон и значајна заслуга за то ће припадати Кини, који подстиче својим акцијама у погледу спорних територија суседе на формирање антикинеских блокова.

Пјотр Иванов,