Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Укратко о Олимпијади

Укратко о Олимпијади

12-12-2013 10:30:50 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


1. Егзотика у спорту: Заборављена олимпијска такмичења

Балет на скијама и трке псећих запрега некада су били на списку дисциплина Олимпијских зимских игара. Међутим, из различитих разлога Међународни олимпијски комитет је својевремено одустао од њих. Који су то били спортови? На Олимпијадама 1988. и 1992. године једна од дисциплина у фристајлу постао је балет на скијама или ски-акро. Он подсећа на уметничко клизање на скијама. Спуштајући се са брежуљка, спортиста је морао да испуни низ играчких и гимнастичких елемената. За све ово је он имао два минута. Међутим, балет на скијама није много импресионирао гледаоце, те су од 2000. године сва званична такмичења у ски-акроу престала.

Још један спорт, који време није потврдило, то су трке псећих запрега. Он је био присутан само једном – на Играма у САД-у 1932. године. Запреге од 7 паса морале су да савладају 25 миља на дан, док су такмичења трајала два дана. Трке су биле не само са псима, већ и у саставу војних патрола. Данас се овај спорт сматра претходником савременог биатлона, међутим, разлике међу њима су велике. У патролном тиму су били официр, подофицир и два редова. Спортисти су морали да прођу 25 км по неравном терену, покажу вештине у алпинизму, а у финалу погоде из пушке максималан број мета. И не само то, на леђима је свако имао руксак тежак 6 кг! Трке су биле демонстриране само приликом првих зимских Олимпијских игара 1924. године у в Шамоњи. На Олимпијским играма 1928., 1936. и 1948. године такмичења војних патрола су била само демонстрациона, 1960. године их је заменио биатлон.

2. О азбуци уметничког клизања

Теорију савременог уметничког клизања је разрадио пре више од 100 година истакнути руски спортиста Николај Панин-Коломенкин. Као што се каже, талентовани човек је талентован у свему. Вероватно је овде одиграла своју улогу школска спрема спортисте - Коломенкин је сјајно завршио физико-математичи факултет Санкт-Петербуршког универзитета. Поред тога је он савршено говорио енглески, француски и немачки, као и шведски и фински. Николај је посебно волео цртање и техничко цртање. Пре Олимпијских игара у Лондону 1908. године Панин је послао судијама цртеже фигура, које је планирао да прави на леду. Оне су биле толико сложене да многи судије нису поверовали да је то могуће. Међутим, Панин је успео. Између осталог, управо тада је он добио првую у историји Русије олимпијску златну медаљу. Панинови цртежи су били толико прецизни да су постали учила за будуће спортисте. 1910. године је Панин-Коломенкин објавио први у свету уџбеник за уметничко клизање. Многи тренери све до сада га користе. Међународни савез клизача је признао књигу као званични уџбеник, те уручио аутору златну медаљу.

3. Златна средина

Олимпијска ватра је прошла половину пута. Ове недеље су штафету примали у највећим градовима Сибира. 25. новембра возом из Иркутска су симбол Игара донели у Краснојарск – град, основан почетком 17. века.

Олимпијска ватра је осветлила Краснојарску хидроелектрану – понос овог региона, јер је она осма по капацитету у свету. Управо њен приказ се може видети на новчаницама од 10 рубаља.

27. новембра је штафету ватре прихватио град Абакан. Главни град републике Хакасија је стар свега 80 година. Овде расту необичне брезе црног лишћа, у планинама су очувани петроглифи, које заинтересовано проучавају и дешифрују познаваоци завичаја.

Одавде је буктиња пренета у град Кизил – престоницу Републике Тува. Та реч је назив народа, који ту живи. Овде су популарни месни спортови, например, рвање хуреш с играчким елементима или коњске трке, у којима учествују само месне расе коња. Такође је према једној верзији управо ту се налази гроб предводника Монголске империје Џингискана.

29. и 30. новембра се олимпијска ватра налазила у угљеном срцу Русије – Кемеровској области. Кемерово је индустријски центар, престоница руског хокеја и једноставно најудобнији за живот град, према оцени грађана Русије из 2011. године. Половина извађеног у Кедровском руднику угља се извози.

Олимпијска ватра у свом кретању на запад је стигла 1. децембра у град Томск, познати универзитетски центар. Управо овде је 1878. године основан први Универзитет у Азијском делу Руске империје, истовремено је овде била уређена и прва у Сибиру ботаничка башта. Петина становника Томска су студенти. Они су и дочекали ватру: на осам места маршруте штафете биле су створене реконструкције из истоије овог краја.