Фестивал Сталкер: добар филм о људским правима

12-12-2013 10:06:40 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Москви почиње да ради 19. Међународни фестивал филмова о људским правима Сталкер. Као и увек, он стартује 10. децембра. Управо тог дана пре 20 година УН су усвојиле Општу Декларацију о људским правима.

Око осамдесетак филмова чини програм актуалног фестивала. При томе међу њима су, неочекивано за многе, такве новине филмске сезоне као што је Географ глобус пропио или Жеђ. Оне су већ успеле да освоје доста награда на разним филмским форумима. Један од оснивача Сталкера и члан жирија фестивала Алексеј Симонов објашњава ову ситуацију на следећи начин:

- Фестивал је јасно одреди лик: специфична смотра која може да дозволи себи да узме филм са било ког фестивала управо зато што је везан за људска права.

Сталкер је научио своју публику да фокусира пажњу на актуалне теме: то је и затворска трагедија, и војне драме, и социјални конфликти. Али ове године лик фестивала стварају филмови у којима су испричане позитивне приче. Могуће да је тако испало и зато што актуални Салкер у многоме има „женско лице“. Филмски критичар Светлана Хохрјакова наводи као пример филм То нисам ја.

- Желим да скренем пажњу публике на филм који су снимиле Русија и Јерменија уз учешће низа земља. Аутор је млади режисер Марија Сакјан. Мени се учинило да је испао врло фини филм о сасвим младом човеку који доспева у тешку ситуацију и не зна се како ће се све завршити.

А на програму Салкера су и филмови о деци. Тако су јунаци филма Псећи рај двоје деце и пас. Ипак режисер Ана Чернакова је уверена да њен рад сасвим одговара идеји фестивала.

- Филм на први поглед није социјалан. Он је о детињству, о одрастању душе. Мислим да људска права почињу конкретним односом једног човека према другом, који се налази поред њега и то се васпитава у детињству.

Познати руски режисер Валериј Ахадов који је у Сталкеру учествовао више пута и више пута побеђивао, ове године је члан жирија. Његова прогноза је следећа:

- Мислим да ће код нас бити крвава битка, зато што је претендената, по мом мишљењу професионалних, уметничких филмова врло много. Очекују нас и открића нових режисера, драматурга, глумаца. Схватио сам једно – добри филмови увек говоре о људским правима.

Сталкер између осталог спада у оне малобројне фестивале који предлажу публици слободан доступ сеансама, сусрете са филмским ствараоцима, дискусије за округлим столовима. И план пројекција у 4 сале где се приказују филмови састављен је тако да чак човек који ради има могућност да се упозна са читавим програмом.

Татјана Завјалова,