Налазите се на страници > Почетна > Разонода > Олимпијске визе

Олимпијске визе

12-12-2013 09:40:16 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У конзулатима Русије по читавом свету почели су да раде олимпијски шалтери. То су одвојени шалетри где могу да се обрађају будући гости Игара у Сочију, и посебан систем обраде докумената, према којем се визни захтев навијача разматра у првом реду.

Систем олимпијских шалтера треба значајно да олакша живот онима који планирају на Игре у Сочи. Треба само доказати да је руска виза потребна за пут на Олимпијаду, изјавио је у ексклузивном интервјуу за Глас Русије заменик директора одељења за информисање и штампу МСП Русије Јуриј Материј.

- Гледаоци треба да потврде да заиста намеравају да посете спортске манифестације или церемонију отварања и затварања Игара. Ради тога треба да покажу улазницу за посету указаних спортских догађаја, или електронску потврду о њеној куповини добијену од Организационог комитета Сочи-2014. или његових званичних агената за продају карата, као и пасош навијача. Руски конзулати ће примати на разматрање потврде о пријему страног туристе без прелиминарног везивања за смештај у конкретном хотелу.

Пријаве навијача се разматрају у максимално кратком року, буквално за недељу дана. У осталом све је прилично једноставно, рекла је Фејф Дуган, грађанка САД која путује у Сочи да види олимпијски хокејашки турнир.

- Обично људи који предају документа за визу иду у конзулат на краћи разговор. Мени је за то било довољно да одем у Њујорк где се налази најближи конзулат. Али ја сам доспела у болницу. Позвали су ме из конзулата да закажу датум разговора, рекла сам шта ми се десило и одговорили су ми да у датом случају виза може да се узме без личног разговора.

Олимпијада може да буде добар повод за велико путовање по Русији. Велики део страних гостију Сочија после Олимпијаде планира да посети још неколико градова. Управо такав план путовања саставила је за себе Фејф Дуган.

- Кренућу у Сочи сама. То ће бити почетак мог шестомесечног путовања по Европи. Затим ћу се вратити у Русију у мају заједно са другом и ми ћемо остати овде две недеље.

Олимпијски шалтери ће радити до априла 2014. године – њихове услуге могу да искористе гости не само Олимпијских, већ и Паралимпијских игара. Упрошћени режим је уведен за учеснике спротских такмичења. Сами спортисти, тренери, судије, чланови тимова неће морати да ваде визу, они ће улазити на територију Русије само уз олимпијску акредитацију.

Анастасија Першкина,