Запад гаси украјински пожар бензином

12-12-2013 09:23:09 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У главном граду Украјине милиција покушава да истисне демонстранте са централних улица и тргова града. Према изјави власти, циљ ових дејстава није растеривање митинга, већ ослобађање пролаза. Али сарадницима органа реда не полази за руком да пробију кордон демонстраната.

Министар спољних послова Литваније који председава у ЕУ Линас Линкјавичјус позвао је украјинске власти да хитно прекину насиље. По његовим речима, снаге против демонстраната поткопале су кредит поверења према Кијеву. Истовремено одлучност опозиционара подржавају западни политичари: јуче су у Украјину стигли шефови европске дипломатије Кетрин Ештон и заменик генералног секретара САД Викторија Нуланд.

Украјински специјални одреди почели су да ослобађају центар града од барикада у току ноћи. Прво су уклонили ограде око кијевске градске већнице, затим су се специјалци пробили кроз штитове са стране Европског трга. Ипак прилаз Дому синдиката где се налази штаб демонстраната и даље држе у блокади одреди самоодбране учесника акције. Према информацији МУП Украјине, никаква специјална средства милиција не примењује. Главни циљ је да се не растерује митинг, већ да се ослободе централне улице како би се обновило кретање саобраћаја у граду. Али и тих дејстава је довољно да се изазове незадовољство Запада, који отворено подржава украјинску опозицију, каже директор Центра за евроазијска истраживања у Украјини Владимир Корнилов.

- Представници Запада отворено говоре да су заинтерсовани за наставак такозваних мирних демонстрација, састају се и са влашћу и са опозицијом. Викторија Нуланд је рекла да за сада против Јануковича санкције се неће примењивати. Мислим да ће опозиција „поправити“ ову ситуацију. Сада се у Кијеву налазе представници западних дипломатских установа, Европе, САД. Наравно, у њиховом присуству применити силу значи дати адут опозицији. Мада и то што је било ноћу, када је милиција без примене насиља истиснула демонстранте са незаконито заузетих територија, биће довољно.

Јуче су у Кијев стигли шеф европске дипломатије Кетрин Ештон и заменик државног секретара САД Викторија Нуланд. Они су се већ састали са властима земље и са опозицијом и ставили до знања на чијој су страни. Циљ ове посете је да се Украјина натера да потпише фатални споразум под условима ЕУ, уверен је заменик директора Института за земље ЗНД Игор Шишкин.

- То што су они допутовали показује да Запад више не покушава да сакрије своје отворено мешање у тај процес. Али најзанимљивија је посета Нуланд. САД су се до последњег трудиле да буду у сенци догађаја. Сада је ситауција ступила у критичну фазу: Пољска и бриселска бирократија нису оправдале поверење. И прави наручилац је морао да изађе из сенке. Туђим рукама није успело, и Нуланд је отоврено изнела интересе САД.

Док украјинска власт заузима неодлучни став, представници Запада ће покренути технологије револуције које су већ много пута пробале у другим земљама. А Виктора Јануковича приморавају да капитулира, сматра плитиколог из Братиславе, бивши посалник Словачког националног савета и Парламентарне скупштине СЕ Сергеј Хелмендик:

- Пошто ситуација прети не само расколом земље, већ и дубљим геополитичким последицама, одговорност за последице ове ситуације ће лежати на западним политичарима који фактички безнизом гасе пожар који се разбуктава у Украјини.

У међувремену опозиција подгрејана западним снагама наставља да брани незаконито заузете територије. Демонстранти и даље одбијају да напусте кијевску градску већницу, са прозора се вијоре заставе Украјине и Кијева, одатле демонстранти поливају шмрковима аутобисе милиције који блокирају улазак у здање.

Марија Баљабина,