Ефикасно вађење нафте: ласер уместо бушења

11-12-2013 11:57:40 | | Глас Русије, фото: dreamstime.com/ vostok.rs |


Руски научници су пронашли принципијално нови начин да ваде нафту и гас. Он омогућава да се извлачи до 90% корисних сировина. Метод предвиђа да се уместо бушилице користи ласер, чији зрак може да доспе у тешко доступна места. То ће омогућити да се препороде већ затворена налазишта, где је нафту немогуће вадити на стари начин.

Метод руских научника је принципијално нов. Нема му премца у свету. Аутори метода из научно-производне фирме Берег подвлаче: користећи тавку технологију могуће је извлачити нафту и гас из слојева практично у потпуности. Сада полази за руком да се извади само од 30 до 40 одсто резерви, истиче руководилац енергетског одељења фонда Институт енергетике и финансија Алексеј Громов.

- Технологија је од виталне важности за Русију, пошто данас наша земља има проблеме са повећањем коефицијента искоришћености нафте у слојевима. Фактички, за Русију ниво коефицијента извлачења нафте не премашује 30-31%, док у читавом свету он се приближава до 40. У вези са тим сваке новине, технолошке новине које ће нам омогућити да повећамо искоришћеност слојева приликом добијања нафте врло су корисне и тражене.

Зрак ласера може да пролази кроз стене под углом. То му омогућава да прониче на места недоступна за традиционално вађење нафте. Тако да уз помоћ таквог хперболоида могу да се извуку све резерве из налазишта која су се данас чинила већ исцрпљеним. Још један велики плус је да ће се брзина процеса вађења увећати за три до четири пута. Мада, наравно, сви ови детаљи захтевају коначно потврђивање: технологија треба да буд опробана на делу, сматра директор Фонда за енергетски развој Сергеј Пикин:

- Све ће бити јасно када метод прође тестирање у условима реалних налазишта. За сада је то лабораторијски метод. У првом реду неопходно је спровести тест бушење на реалном налазишту. Све зависи од тога колико је овај пројекат економски рентабилан. Ми знамо из историје мноштво примера технологија које дају резултате у лабораторијским условима, али у праксти се испоставља да или технолошки нисмо за њих спремни, или у условима реалних налазишта ефекат примене је принципијало другачији. Надам се да ће ускоро ове технологије бити опробане у реалним условима експлоатације.

Коришћење ласера у нафтној индустрији пре извесног времена предложили су амерички научници. Ипак, разлике у односу на руску методику су врло битне: Американци намеравају само да загревају зраком стену како би олакшали даље бушење и смањили трошење опреме. Осим тога, по мишљењу неких експерата, ова технологија је само начин да се освоје средства која издваја Министарство за енергетику САД.

Стручњаци су уверени да ће у руским условима нова методика бити тражена. Осим брзине и ефективности експлоатације она има и још један плус: она не загађује животну средину.

Андреј Смирнов,