Уџбеник против старости

11-12-2013 11:01:13 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Up Your Ego/cc-by-nc-sa 3.0/ |


Паметни људи живе дуже. О томе сведоче статистички подаци разних земаља, између осталог Русије. Истовремено и паметних људи у свету има све више. Тако се на Земљи бележи тенденција увећања просечног човековог животног века.

Човек не може вечно да живи. Али довести просечни животни век до 120 година сасвим је реално. При томе велика је вероватноћа да ће се то десити већ у овом веку. То је између осталог на Међународној примењеној конференцији о антропологији тврдио члан експертског савеза у влади РФ Сергј Градировски.

У економски просперитетним земљама људи већ живе у просеку по 85 година. И сваког дана овај показатељ се увећава, истиче диркетор Руског националног геронтолошког центра професор Вјачеслав Крутко.

- У прошлом веку десило се увећање животног века скоро двоструко у поређењу са почетком века. У првом реду на рачун тога што је човек научио да се супротставља спољној средини. Тачније највећи број људских живота је био спасен технологијом хлорирања воде, открићем вакцине, антибиотика и у целини развојем медицине. Испада да већ до 60-их и 80-их година у развијеним земљама човек је научио да комфорно коегзистира са спољном средином. Даље се бележи следећи феномен: у развијеним земљама дужина животног века се увећава брзином од око 3 месеца годишње. У Русији у последњих 5 година је био постављен рекорд – фиксирано је увећање за 9 месеци годишње.

Али то увећање човековог животног века не може бити бескрајно. Ресурси организма имају границе одређене природом, подвлачи председник Европске асоцијације геронтологије и геријатрије дописни члан Руске академије медицинских наука Владимир Хавинсон.

- Дужина живота људске врсте је једнака од тренутка настанка живота на Земљи. Овај показатељ се није мењао са тачке гледишта еволуционог прилаза за сваку врсту животиња, између осталог за човека. Тачније вид има одређену животну границу. За човека је ова граница 110-120 година.

Могуће је, али је тешко достићи максимални животни век. Као прво ради тога пожељно је живети у земљи са развијеном економијом, где је медицина на одличном нивоу, социјалне услуге државе на висини. Другим речима, где човек не мора да се брине за сваку ситницу. Јер нервоза одузима године живота. И као друго, здрав начин живота и пријем специјалних препарата обавезан је, подвлачи Владимир Хавинсон.

- Међу средствима која су у стању да увећају животни век обавезно је ограничење калоричности хране, примена антиоксиданата, одређених витамина, пептидних био регулатора и препаратима попут метформина (лекова за смањење нивоа шећера). Приликом поштовања комплкесног прилаза то може да увећа ресурс организма пацијената за 20-30 година.

Важно је продужити човеку не само живот, већ његову активну фазу. Како би период који се обично назива старост наступио у 90-100, не раније. Приликом увођења нових технологија то је могуће, тврде научници. Између осталог у Русији се перспективним правцем сматра разрада препарата активатора теломеразе – фермента који омогућава ћелијама да се брзо размножавају, као и средстава која могу да активирају сопствене матичне ћелије човека. Резултати огледа на мишевима и пацовима веома су добри. Наредна фаза су експерименти на човеку.

Али кад се „таблета против старости“ испитује, научници су открили средство које може већ данас да осигура дуг живот уз јасан ум и бодро тело. То је образовање. Већ је доказано: што је развијенији човеков ум, то он дуже живи, саопштио је директор Националног геронтолошког центра Вјачеслав Крутко.

- Постоји јасна законитост – људи паметнији и образованији живе дуже. То је на многим експериментима показано, на примерима статистике и у иностранству и у Русији. На пример у Санкт-Петербургу постоји кварт где су некада уселили сараднике једног научно-производног удружења. Они нису богатији од становника града у просеку, али су и интелигентнији, са високим образовањем. И по животном веку они сустижу становнике европских земаља.

Осим тога, у последњој деценији је откривена тенеденција: свака наредна генерација паметнија је од претходне. Између осталог састављачи теста за мерење коефицијента интелигенције морају сваких 10 година да компликују питања и повећавају нормативе за средњи ниво. Значи, свака генерација ће живети дуже.

Наталија Коваљенко,