Русија-Велика Британија: Шекспир и Чехов урадиће своје

09-12-2013 04:33:39 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Више од 500 разноврсних догађаја чини програм унакрсне Године културе Русије и Велике Британије која стартује доласком нове, 2014. године.

О неопходности да се да нови импулс односима две земље почетком 2013. године говорили су председник Русије Владимир Путин и премијер Велике Британије Дејвид Камерон. И већ на пролеће је био потписан споразум захваљујући којем ће 2014. године бити реализован невиђен број унакрсних културних пројеката. То ће несумњиво помоћи зближавању две велике државе, сматра специјални представник председника Русије за међународну културну сарадњу Михаил Швидкој.

- За Русе и Британце, осим естетског задовољства од интелектуалних и образовних догађаја, ова унакрсна година треба да дода поверење у односима земаља. И ако квалитет поверења буде повећан, Шекспир и Чехов су урадили своје.

У Москви унакрсна Година културе ће бити означена грандиозном изложбом Златни век руске авангарде. Најмасовнији пројекат сезоне припремио је чувени британски режисер и сликар Питер Гринуеј. Спој филма и сликарства, анимације и 3Д технологије, нада се аутор, увући ће публику у простор руске авангарде која је извршила огроман утицај на светску уметност. А у Лондону старт Године означиће традиционални руски празник Масленица (Покладе). На програму унарсне сезоне неколико је упечатљивих догађаја, како их називају организатори: изложба посвећена историји совјетске космонаутике у главном граду Велике Британије, фестивал енглеског филма у Русији. Заменик министра културе Русије Ала Манилова издваја такође гала-концерт балетских звезда две земље. Он ће бити одржан уочи отварања зимске Олимпијаде у руском граду Сочију.

- Са руске стране наступају примабалерине и балетани Бољшог, Маријинског, Михајловског театра. Са британске стране – Краљевског балета Велике Британије и енглеског Националног балета. Јасно је да нисмо могли да не синхронизујемо почетак Олимпијаде – глобални догађај за Русију и свет – и Годину Русије и Велике Британије.

То је више него година културе, подвлачи Ала Манилова. То је година великих веза у области образовања, омладинске размене, туризма и свих праваца које називамо хуманитарна сфера. Директор Британског савеза у Русији Пол де Кунси са своје стране скреће пажњу на следеће:

- 2014. година је само један пример оних веза које су почеле пре 500 година, јер први британски амбасадор је стигао у Русију 1580. И већ тада су постојале културне везе. И у њима су били узлети и падови и зато не разматрам ову годину одвојено. 2011, 2012. 2013. ми смо радили са одличним партнерима и радићемо са њима и даље. Тако да су најважније везе које ћемо ми ојачати и створити нове.

Богат програм у оквиру унакрсне Године припрема и московски Међународни позоришни фестил Чехов. На програму су водеће трупе Велике Бритнаије, укључујући чувено позориште Глоб у којем је некад играо сам Шекспир.

Карина Ивашко,