Руски гаџет ће потиснути познате брендове

08-12-2013 11:20:24 | | Глас Русије, фото: «Вести.Ru»/ vostok.rs |


У Русији је почела продаја смартфона YotaPhone. Ово је јединствени руски производ. Његова главна карактеристика - присуство два екрана. Стручњаци су већ YotaPhone назвали руским продором на светско тржиште електронике.

YotaPhone мења мишљења људи о мобилним комуникацијама. Он има два екрана. На предњој страни - уобичајени екран у боји, осетљив на додир. Дијагонала 4,3 инча. Други, на задњој страни, исте величине. Он је црно-бели са електронским мастилом и изузетно је економичан (електронско мастило - провидна течност која садржи микрокапсуле испуњене белим микрочестицама и плавим мастилом. Капсуле формирају кашу - сличну биљном уљу. Беле честице су негативно наелектрисане, па реагује на електричне импулсе.). Тако, апарат увек може бити активан, што омогућава кориснику да прати информације без укључивања главног уређаја, објаснио је "Гласу Русије" генерални директор Yota Devices, пројектант смартфона Влад Мартинов.

- Када се телефон налази у успаваном режиму, екран је искључен и потребно га је сваки пут укључивати. Према статистичким подацима, особа то ради 150 пута дневно, често потпуно непотребно. А када имате екран који стално ради, није потребно укључивати телефон ради проверавања информација. Можете просто подесити које податке желите да се приказују на задњем панелу - Твитер, Фејсбук, цене акција или неке вести. Он се никада не гаси. Стално је укључен. Можете увек видети све обнове и вести. У томе је његова јединственост.

Поред тога, задњи панел је погодан за коришћење као електронска књига - читање на таквом екрану је много нежније за очи, од течнокристалног и батерија се при том практично не троши. Произвођачи тврде да без допуњавања уређај може 50 сати да ради у режиму за читање, а 15 сати у режиму разговора у мрежама 3G.

Дебљина уређаја је 10 милиметара, а тежина 146 грама. Ради на Android. Опремљен је процесором са два језгра Snapdragon, оперативном меморијом од 2 гигабајта, са интерном меморијом од 32 ГБ, са две камере – од један и тринаест мегапиксела. Склапање смартфона изводи компанија Hi-P у Сингапуру, екране у боји производи Japan Display, а црно-беле тајвански e-Ink. Упркос томе, YotaPhone је стопроцентно руски изум. У његовој производњи се користи пет патентираних руских иновација. Уређај је већ заинтересовао много стручњака и корисника у Русији и иностранству, говори стручњак у области електронике Андреј Михајљук.

- Овај смартфон је доста атрактиван. Квалитет израде је, такође, веома добар и може се поредити са иностраним уређајима тог типа. Драго нам је да се овакав пројекат ради у Русији и да излази на међународну арену. У принципу, ово је занимљива играчка коју већ могу почети да купују на Западу.

Цена иновације за Русе је 19990 рубаља, док се у иностранству продаје за 499 евра. Данас YotaPhone могу купити у Русији, Аустрији, Немачкој, Шпанији и Француској. Док ће, већ у 2014, смартфон бити доступан купцима у остатку Европе и на Блиском истоку.

Наталија Коваленко,