„Евромајдан“ покушава да се осоколи

07-12-2013 10:30:46 | | Глас Русије, фото: «Голос Столицы»/ vostok.rs |


Украјинска влада није довољно информисала друштво о свом раду и то је изазвало неповерење становништва, изјавио је први вице-премијер земље Сергеј Арбузов на сусрету са студентима. Сад власти објашњавају своје ставове према европским интеграцијама и позивају опозицију на дијалог. Демонстрације у центру Кијева се настављају, али на Мајдану остаје све мање људи. А код зграде Врховне раде одржавају се митинзи присталица владајуће странке.

Људи су се уморили од митинговања, а опозиција која нема јасан план посто губи снагу, сматра доктор политичких наука Сергеј Черњаховски.

- Ради се о организованим активностима које користе одређена расположења. Данас се, пошто се то не ослања на унутрашњи полет украјинскго друштва, ова расположења не могу дуго загревати.

Осим гласина и громких изјава организатори акције покушавају да надахну учеснике у митинзима и изјавом о стварању независне владе. Овај апел је изнео лидер опозиционе партије „Слобода“ Олег Тјагнибок. Иако је учествовање радикалног националисте у „Евромајдану“ у најмању руку чудно, уверен је Сергеј Черњаховски.

- Није јасно како човек истовремено може бити националиста и залагати се то да његову земљу анектира друга земља. Може се претпоставити да се човек залаже за уједињење с неким, али кад истовремено каже: нека нас узме нека друга националност то није поштен човек.

Засад ниједан од захтева учесника „Евромајдана“ није доказао своју одрживост. По резултатима гласања у Врховној ради влада није поднела оставку. Не може бити речи ни и превременим изборима које захтевају опозицинари, изјавио је први вице-премијер Украјине Сергеј Арбузов.

- Нема буџета за поновне изборе. Земља ће живети без буџета 2014. године – коме то треба? И зашто би требало то да радимо? Ми радимо, ради влада, ради председник. Мислим да нам поновни избори нису потребни.

Сад се на тргу налази око хиљаду људи. Коловоз у близини Мајдана је затворен. Учесници митинга се греју око ватри, неки људи остају у шаторима. Митинзи и даље трају и код зграде кабинета министара, али то не утиче на рад овог кабинета.

Марија Баљабина,