20 000 квадратних километра тајни под земљом

05-12-2013 05:48:25 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Пре десет година у Балаклавском заливу код Севастопоља први пут је био отворен доступ супертајној фрабрици за ремонт подморница. Сматра се да је овај залив један од најбоље заштићених у Црном мору, са стране отвореног мора он се уопште не види, зато што стеновита обала има неколико окука.

У СССР одлука о изградњи фабрике била је донета после нуклеарног бомбардовања Хирошиме и Нагасакија у августу 1945. године. Пројекат заштитног подземног објекта припремио је научно-истраживачки институт Гранит, а одобрио га је лично Стаљин. 2003. године фабрика је постала музејски комплекс. Али чак сада бивши тајни град унутар стене није сасвим отворио своје тајне, рекао је у интервјуу за Глас Русије директор комплекса Сергеј Круглов:

- То је јединствени подземни фортификациони објекат. У Балаклави је био направљен комплекс који укључује неколико објеката – читав подземни град. Овде постоји подводни канал у којем је могло истовремено да стоји 6-7 подморница пројекта 613, јединствена ремонтно-техничка база која је осигуравала комплексни ремонт подморница и много тога другог. У саставу комплекса је огроман резервоар за чување горива, просторије за боравак. Сам комплекс је могао истовремено да се користи и као подземно склониште у случају атомског напада. Овде се налазио и нуклеарни борбени арсенал – бојеве главе за торпеда, које су овде тестиране.



То је био тајни објекат унутар тајног објекта. По принципу матрјошке: Севастопољ је био затворени град. Унутар њега је био други затворени град – Балаклава. Унутар Балаклаве је био тајни објекат 825. Унутар објекта 825 био је објекат за који нису знали чак ни радници тог комплекса – борбени нуклеарни арсенал. О том комплексу до недавно је било врло мало информација. Многи радници су до последњег поштовали обавезу чувања тајне, чак схватајући да је објекат постао општедоступан.



Површина комплекса износи 19500 квадратних метара, ми данас показујемо око 40%. Сада увећавамо изложбене површине, отварајући радионице за мини-торпеда тамо где је раније вршена припрема торпеда. У тим радионицама постоји мањи базен у који су спуштали торпеда, и по мехурима ваздуха одређивана је њихова херметичност. Све то обнављамо.

О чему говоре посетиоцима овог комплекса који је постао музеј? О војној моћи Совјетског Савеза?

- Ми га називамо Музеј хладног рата. Ово је период од Черчиловог говора у Фултону који је означио почетак конфронтације две државе па до распада СССР. На наше задовољство, комплекс није био везан ни за каква бојева дејства, ни за погибију људи. То омогућава да се данас користи као музејско-забавни центар. Спољна обавештајна служба ће нам предати својевремено врло тајну подморницу Тритон-1М за превоз морнаричких диверзаната. Ми ћемо је поставити и направити експозицију.

Које нове маршруте очекују посетиоце наредног лета?

- У перспективи имаћемо три маршруте. Обилазак, срачунат на сат времена. Друга по каналу, затим унутар објекта посетиоци се искрцавају и гледају постојеће експозиције. Трећа маршрута ће проћи кроз музеј историје хидронаутике, радионицу за мини-торпеда, филмску салу, екпозицију Диверзантске снаге и Историја подводне флоте. Такође се припрема експозиција Нуклеарни штит СССР, где ће бити представљене макете нуклеарног наоружања, уређаји за контролу и слично.

Олга Семина,