ОПЕК предвидео крај нафте из шкриљаца у САД

04-12-2013 09:29:47 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Еуфорија око нафте из шркиљаца ускоро ће нестати. О муњевитом ефекту преврата у експлоатацији нафте и гаса изјавила је оранизација земаља извозница нафте.

Максимум 5 година. Не више. Толико је ОПЕК издвојио времена до краја америчке шриљачне револуције. Стратегија енергетске безбедности разрађена у САД доласком Барака Обаме, предвиђа смањење за трећину увоза нафте у наредних 10 година и увећање производње нафте и гаса. Почетак је био успешан. У новембру производња нафте у САД први пут је за 20 година премашила увоз. Али убрзо фортуна може да се окрене, каже ОПЕК. Пргнозе нису неосноване. Истраживања картела су показала да на многим налазиштима нафте из шкриљаца у САД обим експлоатације већ пада. На неким налазиштима је обележен нагли пад. Више од 50%. ОПЕК признаје да нетрадиционална експлоатација пружа Америци прираштај до 5 милиона барела дневно. али већ до 2018. године од ефекта ће остати само илузије, истиче директор аналитичког одељења компаније Алпари Александар Развуајев:

- Експлоатација налазишта, за разлику од традиционалног бушења, траје прилично кратко. Тачније они ће имати максимум експлоатације, а затим следи пад обима. Они би хтели у краткорочном плану веома да смање зависност од испорука са Блиског Истока, ако то пође за руком. Пробали су своје технологије. Испоставило се да оне нису тако рентабилне.

Осим тога, до сада нису изучене последице по животну средину. Амерички еколози позивају на узбуну. Они упозоравају: бушење стена довешће до загађења подземних извора воде за пиће. Уз све то расте опасност земљотреса у сеизмички активним регионима САД. Није далеко талас тужби у компанијама које врше експлоатацију нафте и гаса из шкриљаца. Коментарише директор Института за националну енергетику Сергеј Правосудов:

- Постоје локални становници који тврде да се већ види озбиљно загађење подземних вода, цркавање стоке и слично. Наводе се фотографије, снимци. Постоје научна истраживања која говоре о повежању нивоа загађености ваздуха, избацује се много гада у атмосферу. А комапније негирају, тврде да нису криве, да су то неки споредни фактори, да то нису оне. Плаћају се компензације фармерима како би одустали од својих тужби.

О скором заласку енергетске револуције недавноје говорила и Међународна енергетска агенција. МЕА је израчунала да за 7 година бум гаса из шкриљаца у САД ће кренути да слаби.

Олег Обухов,