Савет Русија-НАТО: перспективе сарадње

04-12-2013 09:10:37 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Министар спољних послова РФ Сергеј Лавров ће учествовати у новом министарском заседању Савета Русија-НАТО у Бриселу 4. децембра. Министри планирају да размотре проблем ПРО, сарадњу о Авганистану узимајући у обзир прекид међународне мисије у тој земљи 2014. године, као и односе алијансе са ОДКБ.

Разматрање ЕвроПРО траје неколико година. И заједнички рад за сада не полази за руком. О томе су више пута говорили руски министар спољних послова Сергеј Лавров и министар одбране Русије Сергеј Шојгу. Русији не одговарају усмена уверавања САД о томе да амерички објекти који се налазе у Европи нису усмерени против ње. Потребна је писмена потврда. Између осталог овог пута дискусија о проблему ПРО може да се повуче у други план у контексту прекида међународне мисије НАТО-а у Авганистану, сматра американиста Алексеј Пиљко.

- Са руске стране биће покренуто питање о Авганистану. НАТО је доживео неуспех мисије у Авганистану коју је вршио не по сопственом нахођењу. Њему су ову мисију поручиле УН. НАТО ће питати: Зашот се дешава повлачење трупа? Зашто нису достигнути циљеви и задаци поставени 2001. године?

Одговоре на сва ова питања тек предстоји чути, без обзира на то што се за ове планове није сазнало јуче. У том контексту огроман терет одговорности ће лећи на ОДКБ, организацију која ће фактички остати очи у очи са тероризмом и авганитанским прометом наркотика. Каква ће бити улога НАТО-а пошто његов контигент напусти регион, још једно је питање на дневном реду у Бриселу, наставља американиста Алексеј Пиљко.

- Биће покренуто питање односа НАТО-а и ОДКБ, зато што је неопходно одредити параметре сарадње између ове две организације и коначно их извести на нормалан ниво. У суштини НАТО не признаје ОДКБ као партенра у дијалогу, што је чудно. Мада управо ОДКБ треба да куса ону кашу коју је НАТО закувао у Авганистану.

На заседању Савета Русија-НАТО Сергеј Лавров планира да се састане са државним секретаром САД Џоном Керијем који је обећао да ће долетети у Брисел. Министри ће размотрити актуална политичка питања која се директно не тичу доноса РФ и алијансе, каже старији научни сарадник одељења за евроатлантска истраживања Руског института за стратешка истраживања Сергеј Михајлов.

- Министри спољних послова користе такву могућност. Лавров и Кери подижу тему регулисања сиријске кризе, развој иранског питања.

На заседању Савета Русија-НАТО на нивоу шефова дипломатија у Бриселу биће размотрена и борба против пиратерије, сурпотстављање терористичким и нарко опасностима, развој војно-техничке сарадње и припрема пројекта индустријске утилизације муниције уз коришћење еколошки чистих технологија.

Ксенија Мељникова,