Налазите се на страници > Почетна > Блог > Египат има нови устав

Египат има нови устав

03-12-2013 10:54:10 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Египту је утврђен нацрт новог устава. У преамбули стоји да је Египат демократска држава са грађанским системом управе. Укупно у нацрту Устава је 247 чланова. Нова правила између осталог укидају консултативни савет – горњи дом парламента.

То је једна од најважнијих промена, истичу експерти. Ради се о томе што се за већину египћана консултативни савет асоцира са корумпираношћу режима бившег лидера земље Хоснија Мубарака. Најважније је што је пошло за руком да се правилно расподеле овлашћења између парламента и председника земље, сматра оријенталиста Леонид Исајев:

- Наравно, десиће се извесна прерасподела власти између парламента и председника. Мада већина овлашћења ипак ће морати да припадне председнику земље због прилично сложене ситуације која је настала у области партијске изградње Египта. Као прво сада се једноставно не сме у таквом временском периоду давати предност парламентарој републици. То је катастрофално за економију земље. Али ни да се председнику да суперпредседничка власт, као што се десило у уставу који је доносио Мухамед Мурси, јер то прети даљим протестима. Амр Муса је врло добро увио многа председничка овлашћења која су кривена у том уставу.

Ипак неки аналитичари сматрају да нови устав неће кардинално променити ситуацију у Египту. Како би се она исправила, потребно је у потпуности престројити социјално-економски модел земље, сматра оријенталиста Института за стратешке оцене и анализе Сергеј Демиденко.

- Проблем је у томе што су се на власти у земљи налазиле и налазе се војне елите које у принципу ништа нису расположене да мењају. И све ове измене устава, парламентарни избори, председнички, који се у ствари одвијају под контролом војне елите, они мењају само фсаду, али не мењају дубоку суштину оних појава које су бациле Египат у кризу. Читав систем треба на неки начи ослобађати од сенке ове војне елите која жели да остави у Египту све како је било за време Мубарака.

Нацрт новог основног закона већ је изазвао акције протеста. На улице су изашле присталице свргнутог председника Мухамеда Мурсија. Они су незадовољни тиме што је армија измакла грађанској контроли. Министар одбране ће моћи да се именује само уз сагласност војске. А механизам његовог отпуштања није прописан. Такође демонстранти су резигнирани тиме што за напад на војника грађанима прети затвор.

Ускоро нови устав ће бити предат на одобрење привременом председнику Египта Адлију Мансуру. После ће бити изнет на референдум. Он је планиран закрај 2013, почетак 2014. године. А шест месеци после утврђивања новог основног закона треба да буду одржани избори. При томе ће се прво бирати парламент, затим председник.

Ирина Јељкина,