Револуционарни викенд у Украјини

03-12-2013 10:20:14 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


На хиљаде људи окупило се у недељу, 1. децембра, у главном граду Украјине, Кијеву. Основни захтев демонстраната је оставка владе и ванредни избори. Вође парламентарне опозиције су прогласили почетак општенародног штрајка као одговор на одбијање председника Виктора Јануковича да потпише споразум о придруженом чланству са ЕУ.

Најистрајније присталице европске интеграције Украјине остали су на централном Тргу независности током готово целог недељног дана, слушајући бројне говорнике. Иако су говорници мало говорили о фамозном европском избору. Очигледно, да основни циљ манифестаната није у придруживању Европској унији, него у промени власти, износи уверење политолог, независни украјински новинар Владимир Скачко.

- Јасно је, да је курс на евроинтеграцију – суицид за земљу. То сви признају, чак западни политичари. Према оцени агенције Блумберг, привремено сторнирање потписивања придруживања смањило је финансијски ризик Украјине и омогућио јој да избегне дефолт. То није револуција, није државни удар. То је једноставно освајање власти. Наредна буна милионера против милијардера.

Основни захтеви манифестаната су промена владе и нови избор председника, изјавио је један од организатора акције, координатор покрета Опште дело Александар Даниљук.

- Запоседнут је Кијевски градски савет, низ других административних зграда. Овај процес може потрајати 5-6 дана. Стајаћемо овде до победе. На данашњи дан у Украјини нису остали не само рођаци, него и многи представници Партије региона, који су у могућности да напусте земљу. Чартери узлећу сваких пет минута. За пет дана друге власти, осим нас, овде неће бити.

Међутим сада, када се у Украјини води информативни рат, такве изјаве учесника манифестације треба прихватати са доста резерве. Све што се дешава веома личи на отворену провокацију, сматра заменик директора Центра украјинистике и белорустике Московског државног универзитета Богдан Безпаљко.

- То је део информативно-психолошког рата. Не би гајио поверење према учеснику захвата. Украјинска информативна средства не јављају, да се одржавају манифестације против придруживања ЕУ. О томе да су у Кијев стигли кримски татари, који су одиграли улогу обезбеђења. Мислим да у то не треба имати потпуно поверење. Многи грађани Украјине су убеђени, да је ступање у ЕУ – пут ка процвату. Зато они и сматрају, да им Јанукович смета да добро живе. Они не разумеју, да је то колонија.

Експерт је нагласио, да манифестанти нису јединствени. Они су подељени на два дела. Једни се залажу за ступање у ЕУ, други – једноставно пружају подршку политичкој опозицији. Управо прерасподела власти је основна линија протеста. И најмање, управо провокатори, који су цео дан неколико стотина метара од Трга независности покушавали да заузму зграду администрације председника Украјине,- брину о будућности земље, уверен је украјински новинар Владимир Скачко.

- То и јесте цепање земље, то је почетак, прве напрслине, које цепају земљу. Сада је настао тренутак за власти и опозицију. Они морају заједно да одлуче шта треба да раде да прекину провокативне акције и да спрече крвави развој догађаја. Или је то грађански рат и расцеп земље. То, што цела Украјина тежи придруживању Европи је бајка, мит.

У међувремену, вође опозиције, по навици, оптужују власти у провокацији код зграде администрације председника. А кијевска полиција је увече објавила, да ће и даље обезбеђивати безбедност. Тамо су потсетили, да је за масовне нереде и заузимање административних зграда предвиђена кривична одговорност.

Марија Баљабина,