Хрватска: брачне игре са уставом

30-11--0001 12:00:00 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


Како вам изгледа изјава једне младе политичке посланице из Хрватске о томе да су гејеви погубни за децу? Колико је хрватско друштво уопште спремно да призна да брак није само савез мушкарца и жене? Да ли црква треба да изрази своје мишљење поводом закона о породици?

Првог децембра у Хрватској ће бити одржан референдум на којем грађанима предстоји да се изјасне за или против уношења у устав земље јасног одређења: породица је савез мушкарца и жене. Инцијативу је својевремено покренула организација У име обитељи, пошло им је за руком да сакупе више од 700000 потписа. То је по хрватским законима више него довољно да Сабор закаже референдум. Није прошло, наравно, без ватрених дискусија у парламенту: са нужним прекидима, епитетима попут ”прљаво” на рачун удружења У име обитељи, као и ироничних позива да се буде доследан и да се пред свадбену церемонију брачни другови шаљу на медицинску комисију у циљу утврђивања пола. Са религиозним организацијама је све интресантније: са једне стране представници католичке цркве су се позвали на речи папе Фрање ”ко сам ја да судим гејевима”, са друге стране Хрватска бискупска конференција позвала је ипак грађане да иду да гласају "за" то да је брак савез између мушкараца и жена.

Хомосексуалци се овде не помињу случајно. Ради се о томе што је хрватска LGBT-заједница дочекала предстојећи референдум на бајонет и апеловала Уставном суду земље да прогласи незаконитим слична исказивања воље. Суд није нашо основе.

Занимљиво је што су хрватки политичари евроинтегратори упали у јам коју су копали другима. Својевремено Сабор је укинуо праг минималног одазива, као би осигурао успех референдума о ступању у ЕУ. Сада захваљујући томе да ако дођу два и по човека, резултат референдума све једно ће отићи директно на странице Устава, конзерватици могу да постигну резултат од којег ће се европским чиновницима подићи коса на глави. Није узалуд Савет Европе већ учтиво упозори Загреб да не треба предузимати никакве кораке који би били протумачени као дискриминација геј-заједнице.

Како би се схватило у каквом расположењу Хрватска очекује референдум, решили смо да поставимо једнака питања присталицама и противницима промена у уставу земље. Наши саговорници су Даниела Драндић, потпредседник удруге Roda и Карла Ресcлер, представник удруге Vigilare.

Тимур Блохин,