„Викрамадитја“: геополитичка димензија „посла деценије“

02-12-2013 05:47:42 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Историја модернизације и предаје Индији носача авиона – крстарице „Адмирал Горшков“ који је претворен у носач авиона „Викамадитја“ била је дуга. Кад су 2004. године уговорне стране потписале уговор за „Адмирала Горшкова“ нико ни у Москви, ни у Делхију није претпостављао да ће се његова реализација отегнути на скоро 10 година и да ће осим кршења рокова односи двеју земаља у одређеном тренутку бити помрачени дугим периодом недостатка финансирања, повећањем уговореног износа и допунским непланираним радовима.

Данас су све ове компликације ствар прошлости. Руска страна је показала спремност да изађе у сусрет партнеру, а индијска страна је имала довољно издржљивости и такта да не заоштрава ситуацију. На крају се ка индијској обали упутио потпуно нов брод, опремљен најсавременијом навигационом опремом, који може да понесе 30 летелица, укључујући авионе МиГ-29К и хеликоптере Ка-27 и Ка-31.

Сви су на добитку. Москва је потврдила репутацију кључног партнера Индије у области ВТС. Успешно је избегнута штета по имиџ за коју се чинило да је неизбежна. Недобронамерници који су говорили о томе да је Москва наводно користољубиво покушала да преда Индији „застарелу рђаву крнтију“ данас су заћутали. Каи и они у Русији који су оптуживали Индију да је лукава и да у спору о цени скоро бесплатно жели да добије модернизовани носач авиона.

Посао везан за носач авиона „Викрамадитја“ се неће ограничити његовом предајом на располагање РМ Индије. Русија такође врши обуку индијске посаде носача авиона. Осим тога, руска страна ствара инфраструктуру базирања „Викрамадитје“ у акваторији Индијског океана. Имајући у виду да рок службе брода износи 30 година, са сигурношћу се може рећи да ће с „Викрамадитјом“ бити повезан не само данашњица, већ и сутрашњица руско-индијске сарадње у области ВТС.

Задаци који се данас постављају Индији захтевају заштиту поморских трговачких путева, обезбеђење приступа ресурсима и заштиту интереса многобројне индијске дијаспоре у Азији. Ово претпоставља преношење центра тежине у војној изградњи на морску компоненту. Другим речима, стратешки циљ треба да постане претварање Индије, која је добила носач авиона „Викрамадитја“, у јаку војно-поморску велесилу.

С набавком савременог носача авиона ратна морнарица Индија ће ући у потпуно нову „тежинску категорију“. То ће јој дозволити да у потпуности решава амбициозан задатак: стицање стратешке предности у азијском региону од стране Индије. Таква је геополитичка димензија посла везаног за „Адмирала Горшкова“ који је постао „Викрамадитја“.

Сергеј Томин,