До 16 и више: тинејџерска суровост у САД све јача

02-12-2013 02:20:40 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/frerieke/cc-by/ vostok.rs |


Амерички полицајци су започели хајку на учеснике популарне тинејџерске игре нокаут. Њен смисао је у томе да се нокаутира случајни пролазник једним ударцем. Најважнији услов је да жртва мора да буде белац. А нападе врше искључиво афроамериканци и досељеници из земаља Латинске Америке. У игру се укључује све више тинејџера, не у последњем реду захваљујући интернету и друштвеним мрежама.

На Интернету је таквих игара већ на десетине. Група тинејџера бира у гомили жртву, затим неко од њих притрчава и наноси јој снажан ударац по глави. По правилу, нападају на слабије: жене и старије људе који не могу да се супротставе. У неким случајевима овакве забаве су се већ завршиле трагично. 46-годишњи Ралф Ерик Сантијаго само што је прекорачио свој праг у предграђу Њујорка добио је снажан ударац од позади, каже његова жена.

- Узели су и разорили мој живот, мој муж је мртав, више се не може вратити. Чак ако их осуде, ништа више неће бити као раније.

Слични случајеви се дешавају у разним градовима по читавој Америци: Сент-Луис, Сиракуза, Њу-Џерси, Вашингтон. Полицајци истичу да се опасна игра шири по територији САД као вирус. А друштвене мреже само подгравају интересовање за њу. Академик РАН Вилен Иванов сматра да је такво поноашање тинејџера последица положаја који заузима већина афроамериканаца у америчком друштву.

- Такви таласи насиља, између осталог уз примену оружја, учестали су, при томе често ово насиље није мотивисано. И не може се рећи да ове факте неко инспирише. То је стихијска појава незадовољства на тинејџерском нивоу.

Ипак за то постоји и друго објашњење, сматра експерт Московског института за психоанализу Владимир Фајнзилберг. По његовом мишљењу, главни узрок све веће агресије тинејџера је наметање строгих оквира и норми понашања, као и ограничавање слободе у циљу безбедности.

- Наравно, то ће створити негативно оптерећење на психу младих људи. То их нервира и провоцира на примену оружја. Шта више, данас се појавило мноштво компјуерских игара заснованих такође на примени оружја и на уздизању личности оних који га поседују. То формира одређени поглед на свет код америчке омладине.

По речима експерта, такође огроман утицај на формирање погледа и модела понашања тинејџера врше медији и кинематографија. Афинитети омладине постају очигледни по рејтинзима утицајне америчке истраживачке компаниеј Синема Скор. Овог месеца прво место у таблици дистрибуције у САД заузеле су нове Гладне игре, сиквел холивудске антиутопије о деци која убијају једна другу у реалити-шоу. Блокбастер је постао најбољи новембарски старт свих времена. Само за први викенд аутори филма су зарадили више од 160 милиона долара.

Ана Хрустаљева,