Америчка штампа: цензура уместо објективности

02-12-2013 09:56:21 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Ayushπ/cc-by-nc-sa 3.0/ vos |


Хладни рат на медиа простору. ТВ CNN је исекла из интервјуа сталног представника Русије при УН Виталија Чуркина одговоре на кључна питања: о подршци од стране Сиријаца председника Башара Асада и акцијама опозиције, које спречавају хуманитарне мисије у земљи, коју раздире грађански рат.

Америчка штампа поново је пружила озбиљан повод да се посумња у њену демократичност и објективност. И то, чинило би се, у ситуацији, која не прети Вашингтону сувишним губицима реномеа, којих ионако има на претек. Интервју је дао руски дипломта, његово мишљење никако није могло да дигне у ваздух америчко друштво или бар утиче на неке спољнополитичке приоритете САД. Реч није била о америчком политичару или друштвеном делатнику, који је смео да се супротстави генералној линији. Виталиј Чуркин је говорио пре свега као представник Русије, која је већ више пута оглашавала свој став у вези са ситуацијом у Сирији. Шта је уплашило Американце? Можда, истина, коју су пропагандисти давно научили да вешто крију? Иначе је у овом случају идеолошка машина деловала попут булдожера. ТВ канал CNN је исекао тај део, у којем Виталиј Чуркин, например, позива а да се Башар Асад не искључује из преговорног процеса, јер га подржава већи део Сиријаца.

Узрок је очигледан, истиче генерални директор Центра политичких информација Алексеј Мухин:

- Медији САД, изгледа, због патриотских идеја покушавају да подрже руководство земље, које је, благо речено, изгубило имиџ у решавању сиријског питања. Зато су се они укључили у информативно супротстављање Русији. Такве смицалице, када постају познати јавности, између осталог и светској, црне америчку штампу, која се тобоже сматра узорном са гледишта демократије и слободе говора.

У другој епизоди Виталиј Чуркин говори о недопустивости од стране опозиције истицања претходних услова за почетак преговорног процеса у Женеви, заказаног за 22. јануар. Он пружа критичку оцену акција метежника, који ометају евакуацију и хуманитарну помоћ становништву Сирије, као и земаља, које подржавају опозиционере. При томе је стални представник Русије скренуо пажњу да је влада Асада пристала да евакуише људе. Све то, свакако, много смета новим покушајима да се од сиријског прдседника направи неко чудовиште, које је криво за све несреће земље. Зато је строго забрањено емитовање било којих позитивних информација о њему.

Политиколог Павел Салин предлаже да се поред идеолошке, да се сагледа и чисто професионална страна посла.

- У сваком случају у штампаним медијима постоји правило: ако неко даје интервју, коначни текст је неопходно ускладити сa аутором. Не знам, да ли то делује и за ТВ. Ако је то тако, било је неопходно показати руском дипломати коначну варијанту сижеа ради усклађивања. Судећи по свему, све се то десило без његове дозволе. То није први случај, када se незгодне изјаве на америчким ТВ каналима вешто крију. Довољно је да се сетимо случајa из 2008. године, када је дошло до руско-грузијског конфликта, те је на ТВ била позвана девојчица из Осетије. Руководство канала је очекивало да ће она дати антируске изјаве, међутим, онаје почела да даје проруске изјаве. С обзиром на директан пренос, када се ништа није могло да се промени, ТВ канал је укључио рекламу, те је иступање било прекинуто.

Између осталог, интернет-верзија интервјуа Виталија Чуркина је такође била веома купирана. Дакле, да се позивају на мањак времена у етру за пуну ТВ верзију разговора, што би било допустиво, новинари не смеју. Очигледно је, да је реч о пропагандистичким смицалицама и баналној цензури.

Илија Харлаов,