Актуелна тема - «социјални туризам» – опасност или мит?

02-12-2013 09:31:19 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Интервју британског премијера Дејвида Кемерона листу The Financial Times, посвећен проблему миграције на простору јединствене Европе, постао је једна од главних тема светских медија. Према речима Кемерона, становништво Велике Британије је дубоко забринуто због нивоа миграције из Бугарске и Румуније. Реч је о томе да ће од јануара идуће године становници тих земаља, које су се учланиле у ЕУ још 2007. године, моћи да потпуно искористе право слободног кретања кроз ЕУ.

Кемерон је убеђен: мигранти из Бугарске и Румуније ће се устремити на богате суседе ради постојећих тамо високих социјалних исплата. Управо зато је потребно ускратити новајлијама право на новчану помоћ у вези са незапосленошћу током прва 3 месеца боравка у земљи, увести строже критеријуме ради добијања других социјалних исплата и пружити држави право да депортује оне, који не желе да траже посао.

Став Лондона о проблему такозване миграције беде, коју називају и социјалним туризмом, добро је познат. У априлу 2013. године шефови МСП Велике Британије, Немачке, Аустрије и Холандије обратили су се Еврокомисији писмом, у којем су затражили строже санкције – све до депортације за оне, ко злоупотребљава право на социјалне бенефиције и исплате.

У вези са тиме, одлучила је да се изјасни комесар ЕУ за питања права Вивијан Рединг. Она признаје да постоје случајеви злоупотребе права на социјалне бенефиције, али сматра да и постојећа правила омогућују примену према преварантима најстрожих мера.

Иначе, према статистици Редингове, крајем 2012. године само 2,8 одсто становника јединствене Европе живело је изван своје земље, док право на слободу кретања унутар ЕУ годишње користи само 0, 29 одсто грађана. У САД-у, например, из државе у државу прелази просечно 2,2 одсто. При томе чињенице непобитно сведоче, подвукла је Рединг, да већина својих миграната мења место боравка само тражећи посао.

На позадини свега, што је рекао британски премијер у интервјуу за The Financial Times, веома је значајан коментар у разговору са Гласом Русије сународник Кемерона - посланик Странке Поштовања Џорџ Геловеј.

- Из бивших социјалистичких земаља Централне и Источне Европе овамо долазе најмлађи и најактивнији људи. Глупо би било замислити да ће из Букурешта или бугарских лука кренути бродови с пензионерима. Пољски мигранти су нам својевремено много помогли. Већина Пољака се одомаћила у Британији захваљујући низу одговарајућих закона, које смо тада усвојили. Ти људи су без сумње много допринели економији наше земље.

На крају је још један аспект, о којем не воле да много говоре. Како је рекла Вивијане Рединг, не држављани ЕУ постају баласт европског социјалног система. Према речима г-ђе комесара, десетоструко, двадесетоструко, четрдесетоструко је терете они, који су дошли из трећих земаља. Неки експерти иначе поједностављују то питање: ко је ближи Европљанима –њихови суседи, макар и сиромашни, али блиски по духу и култури, или гости са далеких континената, о пријему неких се брину много брижљивије? Иначе то су реторијска питања.

Олег Севергин,