Актуелна тема - партнерство без поверења

01-12-2013 02:45:10 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Еврокомисија је представила јавности стратешки, како су га већ назвали медији, документ, посвећен питањима трансатлантске размене персоналних података. Документ је представила приликом конференције за штампу у Бриселу комесар ЕУ за унутрашње послове Сесилија Малмстрем.

Поверење европских грађана је поткопано предметом Сноудена, те постоји акутна забринутост после раскринкавања опширног приступа америчких обавештајних ресора личним подацима, – рекла је Малмстрем. Истовремено је Еврокомисија представила анализу функционисања система безбедности, који регламентира пренос података комерцијалног карактера између ЕУ и САД. Осим тога, на основи закључака заједничке радне групе ЕУ–САД о заштити података, формиране у јулу 2013. године, састављен је специјални реферат. Најзад, експерти Еврокомисије су представили предлоге ревидирања споразума о предаји персоналних података путника авиона, примедбе на програм праћења чињеница финансирања тероризма.

Другим речима, како истичу експерти, реч је о промени и строжој процедури размене података међу земљама ЕУ и САД. Раније се са својим колегама у Вашингтону срела еврокомесар Вивјан Рединг. Њу сматрају иза океана не баш згодним преговарачем, што се испољило и данас. Према речима Рединг, САД ће морати да ускладе своју делетност у прикупљању информација с европским законодавством. Она се такође изјаснила за пружање грађанима ЕУ једнаких с Американцима права у смислу заштите личних података. Између осталог, реч је о могућности за Европљане да се обраћају америчким судовима, ако је до кршења њихових права дошло на територији САД.

Како су сматрали многи експерти, скандал с раскринкавањем америчких специјалних ресора ће покренути, најзад, реформу домаћег, европског законодавства о заштити персоналних података. Авај, очекивања су била узалудна. Како саопштавају медији, промена правила, која важе од 1995. године, одгађа се. Строже норме блокирају не само лобисти из САД, који заступају широку лепезу заинтересованих ресора и компанија, већ и део самих Европљана, који имају вајду од рупа у застарелом законодавству. Анатолиј Циганок, професор Института политичке и војне анализе, расположен је скептично.

- Сноуден је испричао о кршењу права грађана не само у Америци, већ и у Европи. Зато варијанта, коју покушавају да остваре у Европи, тешко да ће успети. Потребно је нормално, детаљно разматрање нацрта закон. Можда ће у будучности он настати.

Шеф фракције Зелених у немачком бундестагу Катрин Геринг-Екардт сматра, да односи с САД-у не могу бити такви, као што су били раније.

Разуме се не сме се правити да се ништа није променило, – рекла је она у радиоинтервјуу.

– Надам се да ћемо постићи слогу на новој реципрочној основи, на којој ће израсти право поверење.

Олег Севергин,