Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Оштећено «партнерство»

Оштећено «партнерство»

30-11-2013 02:33:49 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Дводневни самит програма Европско партнерство у Вилњусу организован је у ситуацији, максимално блиској борбеној.

За руководство ЕУ, задешено финансијско-економском кризом на сопственој територији, веома је важно да демонстрира успех на спољном плану. Зато је украјинско-руски фронт постао главни, јер су тамо убеђени да ће без Украјине Русија изгубити свој геополитички статус.

Зато су у САД-у одустајање Кијева од потписивања Споразума о удруживању и зони слободне трговине с ЕУ прихватили малтене као личну увреду, а позив на увођење санкција против украјинског председника Виктора Јануковича био је експедитивно размештен у виду петиције на званични сајт Беле куће. Иначе, Вашингтон у његовом чврстом без преседана притиску на Украјину наишао је на присталице и у ЕУ. Литва - данашњи председник ЕУ, позвала је све чланице да иступе са категоричном осудом империјалистичког притиска Русије на Украјину.

Одговарајући на ту оптужбу, стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов је рекао: Ако се односи Русије и Украјине третирају као притисак, акције саме ЕУ према Кијеву остаје да се упореде с ваљком. Председник Европског Центра геополитичке анализе у Варшави Матеуш Пискорски је рекао да одлука украјинских власти непобитно брише смисао пројекта Источно партнерство.

- Што се тиче политичког притиска на Украјину у последње време, могу да се наведу два примера. Политичари ЕУ су тражили увођење таквих промена у постојеће законодавство Украјине, које се не примењују ни у једној држави ЕУ. Очит је некоректан однос европолитичара према украјинском парламенту и државној власти. Такве акције ће водити, према мом мишлењу, још тешњем зближавању Украјине и Русије и избору евроазијског правца интеграције, који данас предлаже Царински савез Русије, Казахстана и Белорусије.

Свакако, може да се разуме разочарање руководства ЕУ, којем се очито одузима ефикасно финале толико сложене за ову организацију 2013. године.

Важно је да се сама ЕУ на време заустави и анализира грешке, као и украјински политичари, који нису приметили опасност форсираног увлачења своје земље у систем чврстих трговинских узајамних односа с ЕУ – истакла је у разговору с Гласом Русије експерт руског Института земаља ЗНД Валентина Гајденко.

- Украјина је веома политички ангажована земља. Све њене објављене тежње су у оквиру интереса ЕУ. Реч је о очекивању да ће бити примљена у ЕУ као удружена чланица. Могуће је да ће очигледна економска криза у ЕУ отрезнити украјинске политичаре.

Било како било, још увек су на снази предлози Москве о учешћу Кијева у Царинском савезу Русије, Белорусије и Казахстана.

Петар Искендеров,


Вилњус ће бити пропаст за ЕУ - прогнозира председник Румуније Трајан Бесеску, који се традиционално не устручава да даје такве прогнозе. Ово је тај случај, када се треба са њим сложити.