Меркел и Путин: односи лични и државни

01-12-2013 02:27:32 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


После споразума о програму Велике коалиције ХДС/ХСС и социјал-демократа Ангела Меркел је близу формирању нове владе. Вероватно ће њен састав бити објављен после 14. децембра, јер нацрт споразума мора да буде одобрен на референдуму СДПН. Читаво поглавље у том документу је посвећено односима између Немачке и Русије. Између осталог, програм Источног партнерства (односи ЕУ и бивших република СССР-а) тамо је поменут са свега три ретка.

У коалиционом споразуму односи с Москвом се помињу као посебни. Русија је представљена као најважнији источни сусед ЕУ, с којим треба ширити економске везе и партнерство ради модернизације, водити грађански дијалог и доприносити напредовању демократских института. Обе странке се обавезују да иступају за безвизни режим за руске бизнесмене, студенте и научнике, јединствену политику ЕУ према Русији, узимајући у обзир интересе партнера.

Руски експерти кажу да односи између Берлина и Москве издржали искушења последње две-три године, када су многи у Немачкој критиковали руску политику, као и сувише благи однос канцелара према Кремљу. Међутим, аналитичари упозоравају да морамо да будемо будни, те не чекамо да ће у току још 4 године, док је Ангела Меркел на власти, у нашим односима бити присутни љубав и узајамно разумевање.

Лајтмотив скоро свих прогноза је да се не сме преувеличавати лични чинилац у односима Берлин-Москва. Лично је увек одвојено од државног, што само учвршћује међудржавне односе.

Москва и Берлин имају чврсте економске везе. У политици постоје и узајамно разумевање, и противречности, које неће нестати, рекао је Гласу Русије шеф Оделења стратешких процена Центра ситуационе анализе РАН Сергеј Уткин.

- У руско-немачким односима важно је не то, како називају односе – посебне или обрнуто, важно је да се они граде на чврстој економској основи. Највећа економија ЕУ је веома заинтересована за развој односа с РФ. Питање је у томе, какве услове и облике ће имати та сарадња.

Нису многи обратили пажњу да је у споразум партнера у Великој коалицији унета тачка о неопходности придњестровског регулисања. Вероватно ће према напредовању у том питању Берлин намерава да суди о томе да ли је могућа продубљена сарадња између Русије и ЕУ у важнијим спољнополитичким проблемима, сматра Сергеј Уткин. Свакако, треба погледати, шта Немци могу да предложе по питању Придњнестровја, те, природно је, узети у обзир интересе и Молдавије, и Придњестровске Молдавске Републике.

Експерт сматра да ће у новој влади приметну улогу играти Франк-Валтер Штајнмајер, бивши шеф МИП и заменик канцелара у влади Меркел. Он се позитивно односи ка Русији. Међутим, то не значи да ће се све одмах кардинално променити, каже Сергеј Уткин.

Русија ће се трудити да учвршћује и шири односе с Немачком, међутим, она не намерава да заборави да је она само једна од земаља ЕУ.

- Ако желимо да постигнемо успех у питањима, чије је решење делегирано на ниво ЕУ, морамо да градимо добре једнаке односе са свим земљама ЕУ, јер чак и мање земље могу да блокирају неке процесе, на чије напредовање се надамо. Например, увођење безвизних размена.

Како сматра други руски експерт, руководилац Центра немачких истраживања Института Европе Владислав Белов, лични односи председника Путина и канцелара Меркел, свакако су важни, али не одређују односе Москве и Берлина у целини. То су доста мултилатерални и фундаментални односи. Личносни чинилац овде не игра основну улогу, зато немачки експерти понекад узалуд екстраполирају критику, упућену Путину, на односе Немачке и Русије. То су сасвим различите ствари, кажет Владислав Белов.

- Што се тиче односа између председника Путина и канцелара Меркел, то су пословни односи. Они су слободни од личних чинилаца, који су често помињали критичари и односа између Путина и бившег канцелара Немачке Шредера. Руски лидер доста мирно прихвата критичне односе према њему европског политичког истеблишмента, демонстрирајући високи дипломатски ниво међународних односа.

Иначе и Немачка гради политику према Русији на прагматском позитивизму. И курс Меркел уствари се мало разликује од политике њеног претходника Герхарда Шредера, само има нешто више критике. Међутим, како је рекао Владимир Путин, критика је добра основа за конструктивни дијалог.

Андреј Федјашин,