Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Параолипијада без препрека

Параолипијада без препрека

27-11-2013 10:25:24 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Параолимпијци су почели обратно одбројавање дана до Игара. Такмичења ће почети мање него кроз 100 дана, али је Сочи спреман да већ данас прихвати спортисте и навијаче ограничених могућности.

Читаве последње године спортисти-параолимпијци су уходавали сочиjске трасе. Град је примио 7 руских и међународних турнира, подсетио је потпредседник Параолимпијског комитета Русије Андреј Строкин.

- У Сочију је одржано четири шампионата Русије и три међународна турнира: шампионат у керлингу на колицима, финална етапа светског Купа у планинарском скијању и финална етапа светског Купа у скијашким тркама и биатлону. Биле су тестиране трасе и управо спортске грађевине, у којима ћемо се такмичити у марту 2014. године. Осим тога, одржан је турнир Четири нације у слеџ-хокеју.

На арени Ледени куб у фебруару ове године одржан је светски шампионат у керлингу на колицима, већ тада је стадион импресионирао спортисте. Џими Џозеф, члан репрезентације САД у керлингу на колицима остао је веома задовољан.

- Ту је све приступачно за људе на колицима: свлачионице, собе за одмор, хотели. Главно је, ту је одлична пријатељска атмосфера.

Учесници турнира Четири нације били су изненађени квалитетом леда и опремом ледене арене Пак. Поред неохподних дизалица, лифтова, пандуса и свлачионица, подешених за параолимпијце, на тој арени има специјална ледена стаза, која води из просторија под трибинама директно на клизалиште. Томасу Коестеру, техничком делегату Међународног параолимпијского комитета, Пак се много допао:

- Одлична арена, добро је урађен посао. Најбоља арена за ове спортове. Мислим да ће ту бити одржано много добрих утакмица.

Доћи до планинског кластера, где ће бити одржана такмичења у планинском скијању и биатлону, спортисти и навијачи ограничених могућности такође ће моћи без икаквих проблема. Захваљујући параолимпијским објектима читав Сочи је постао приступачнији. Промениле су чак и сочинске плаже. Не само за Параолимпијаду, већ и за будућност тамо су монтирали специјалне фотеље за купања, уредили стазе до саме воде, као и маршруте за шетњу дуж обале.

Марија Меркулова,