Иран-шесторка: минимални напредак, стара неслагања

23-11-2013 06:01:36 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Изгубљене наде? Оптимизам, с којим представници шесторке, и сами Иранци су пришли редовној рунди преговора о нуклеарном програму Техерана (Женева, 20.-22. новембра) за сада се не потврђује. Иран тражи хитно укидање основних санкција – нафтних и финансијских, Израел и Вашингтон иступају категорично против таквог прилаза. На шта су се надале земље, изјављујући о скоро неминовном потписивању споразума? У чему је узрок пропасти - оријенталске игре Техерана или несугласице међу посредницима.

Постоји напредовање – уједно има несугласица. На отклањању тих противречности Иран и шесторка ће радити и даље, изјавио је шеф иранског МСП Мохамад Џавад Зариф. Преговори о нуклеарном програму Техерана у Женеви се одуговлаче. Великом препреком за преговорни процес је Техеран назвао неповерење иранских преговарача, које је последица одсутности заједничког става код шесторке.

Међутим, пре почетка преговора расположење учесника је било оптимистичко. Први пут током десетогодишњих консулатција шесторке и Ирана чак су западни посредници уверавали: споразум ће бити најзад потписан. Мада, мора да се призна, заједничку слику је кварио неки хаос у изјавама посредника. Париз је, рецимо, безусловно подржао став Израела: никакво смањење санкција, док нуклеарни програм не буде обустављен. Да ублажи оштар став француских колега, објаснивши суштину предлога Вашингтона, покушао је амерички лидер Барак Обама.

- Суштина споразума је у томе, што ће Иран зауставити радове у свом нукларном програму. Он ће одмакнути неке елементе, који су га довели сувише близу стварања атомског оружја. Они ће пристати на строже инспекције својих нуклеарних објеката. За узврат предлажемо неко ублаживање санкција с одређеним роком, рецимо, у току 6 месеци, током којих ћемо се ми – САД, Израел, међународна заједница - убедити да Иран не ствара нуклеарно оружје. Међутим, наш предлог не обухвата главне санкције – нафтне и финансијске.

Раније су у Белој кући изјавили: ако представници шесторике и Исламске Републике постигну споразум поводом нуклеарног програма, могу да буду деблокирани ирански активи у износу највише 10 милијарди долара. То мора да изведе економију Ирана из тешког стања због међународних санкција. Техеран је реаговао на то својом изјавом: преговори могу да буду успешни само у случају потпуног укидања забрана – и на извоз нафте, и на банкарске операције. Дакле, још пре женевског сусрета област несугласица је постала стриктна.

Без обзира на блажу у последње време реторику, Иран не мења сво традиционалну тактику преговора. Та је тактика резултат основане забринутости Ирана за своју безбедност, сматра главни уредник портала Евроазија Валериј Коровин.

- У данашњем свету сувереном може да се осећа само држава, која има нуклеарно оружје. То је једино, што зауставља данас САД од тога да разори једну или другу државу. Иран је свестан да се неће одржати на други начин, осим ако стекне нуклеарни арсенал. То тражи од њега одуговлачење преговора да би довео обогаћивање уранијума до одређеног нивоа.

Према последњем реферату МАГАТЕ, Иран је током последња три месеца знатно успорио ширење својих капацитета за производњу обогаћеног уранијума. Истовремено, истичу у МАГАТЕ, за три месеца је Иран за 5 одсто повећао залихе високообогаћеног уранијума на 196 киограма.

Разумљиво је да ситуација у том региону (између осталог, у Сирији) не доприноси опуштању. Традиционална размена изјава о евентуалном превентивном нападу између Техерана и Тел-Авива не допринси ни мировном расположењу. Међутим, изгледа, узајамне гаранцие безбедности ће такође бити једна тачка будућег споразума. Мада мора да се истакне, да о суштини преговора има мало информација, што иначе сведочи о озбиљности намера страна, - сматра експерт Центра политичких истраживања Андреј Баклицки.

- С медијима се овог пута ради строго, новинарима саопштавају минималне информације. То сведочи да су преговори озбиљни. Стране заиста покушавају да постигну договор без изношења информација унапред – да не би дошло до негативног ефекта у Ирану или САД-ама. Зато у земљама, које воде озбиљне преговоре, постоје различите погледе, прилазе решењу иранског нуклеарног проблема. Преговори су веома сложени – ту су присутни интереси не само Ирана, већ и Саудијске Арабије, других блискоисточних држава, које покушавају да врше притисак на шесторицу.

У Москви изражавау наду да ће преговори ипак бити успешни. Пре почетка женевског сусрета председник РФ Владимир Путин је истакао у разговору с председником Ирана Хасаном Роуханијем: Техеран има реалну шансу да нађе решење вишегодишњег проблема контроле од стране међународне заједнице иранског нуклеарног програма. Било би добро да се та шанса искористи.

Игор Силецки, Андреј Смирнов,