Песме Висоцког- сама истина

23-11-2013 12:14:21 | | Глас Русије, фото: КиноПоиск.Ru/ vostok.rs |


„Наравно, вратићу се....“- овај стих песме Владимира Висоцког је име концерта који је посвећен 75-годишњици рођења руског поете, барда и глумца. Пројекат је већ почео, трајаће до краја године и обухватиће многе градове Русије.

Заправо, читава година пролази у знаку јубиларног датума Висоцког - идола читавих генерација. Нова година је почела премијерним емитовањем биографског филма „Хвала што сам жив“, а завршава се концертном турнејом која ће обухватити читаву државу од Калињинграда на западу до Магадана на истоку. Учествују звезде руске естраде и кинематографије. Музичку идеју ове туре син поете Никита Висоцки овако објашњава: „Још током живота мог оца, 70-тих, сјајни композитор и диригент Георгиј Гарањан је направио оркестарски аранжман за 30 очевих песама. То и јесте основа за овај програм“.

Сваки учесник пројекта изабрао је песму према сопственом укусу. Познати музичар Алкесандар Скљар је изјавио да је спреман да отпева и све. Популарни глумци Ирина Апексимова и Гоша Куценко ће извести по 4 песме. Обоје тврде да их то прилично плаши. „Изводити Висоцког- то је веома тешко!“ признаје Куценко.

- Када певаш Висоцког, као да снимаш филм. Или постављаш омањи позоришни комад. Његове песме – то нису само рефрени. То је увек читава прича, готово сценарио. Изводећи ове песме, постајеш уметник.

Владимир Висоцки је умро пре 35 година, па ипак, његови стихови и песме не губе актуелност, они се баве вечним темама: савешћу, храброшћу, чашћу. Оне су искрене, а може их разумети свако: интелектуалци, студенти“- сматра Гоша Куценко:

- Никада се нисам стидео да певам Висоцког, а знате и омладина расте, сазрева и може да слуша и да разуме те песме. Зато што су оне- чиста истина, а истина је увек прелепа.

Турнеја је испланирана до краја године. Али, највероватније продужиће се и после тога. Извођачи ће можда бити други, обзиром да звезде имају унапред испланиран распоред- али важно је да увек има довољно оних уметник који желе да учествују у оваквом пројекту. И главно је да постоји интересовање публике. А Никита Висоцки уопштено, према овом делу се односи мисионарски:

- Уверен сам, да је обавеза одлазећих генерација да предају новим поколењима оно што су они волели, што су сматрали важним. Друга је ствар- да ли ће ови млади то преузети или не... Али, на нама је да чинимо.

Московски концерт у оквиру турнеје, биће одржан 1.децембра, у Театру естраде.

Рита Болотска,