Косово и Јужна Осетија: главно је не бити равнодушан

23-11-2013 12:30:15 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Већ смо писали о изложбама фоторепортера из Краснодара Наталиje Батрајеве, која је фотографисла на Косову и у Јужној Осетији после рата 2008. године. Нова изложба Косово и Јужна Осетија: поглед изнутра, одржава се сада у граду Долгопрудни у околини Москве.

Локални Дом културе већ је позивао народни ансамбл из Метохије Метохијски Жубори. Управо на једном од концерата у Русији била је и Наталија Батрајева. Руководилац добротворног програма "Помози делом" Олга Серебровска, која је организовала долазак младих музичара у Русију, испричала је руководству Дома културе о радовима краснодарског фотографа. Одмах се појавила идеја да се организује њена изложба у Долгопрудом. Уметнички руководилац Дома културе Ирина Тихонова сматра да је она врло актуална.

- Паралеле између Косова и Јужне Осетије, како ми се чини, нису просте. Сматрам да ове фотографије треба показати: оне су дубоке, озбиљне, филозофске. Изложба има не само уметнички значај, већ и политички, патриотски.

На дан затварања изложбе у сали су се окупили људи свих узраста: пензионери, студенти, ученици. Многи су долазили чак са децом. Наталија Батрајева је свима говорила о својим фотографијама, о томе која од њих је у каквим околностима настала. У нашем разговору она је истакла особеност ове изложбе за разлику од претходних.

- Тако је испало да се све концентрише управо у Москви и суседним градовима. Управо овде сам могла да окупим толико људи који много раде за Србију и који ме заиста схватају. То је добро, зато што како би се нешто организовало, потребна ми је подршка. И што је најважније, овде се нисмо једноставно окупили, већ се договорили да делујемо заједно. За мене је најважније то што нисмо остали равнодушни.

На отварању изложбе Наталија Батрајева је представила два своја фотоалбума, посвећена Косову и Јужној Осетији.

- Суштина овог пројекта је, како ми се чини, у томе да оно што сада овде видимо више не буде поновљено. Ако будемо тежили добру, можда ћемо одложити час који је већ наступио за србски и осетниски народ. На таквим местима се осећа да се ти налазиш, како се каже, на оштрици. Зато ћу даље наставити своје дело како бих дирнула људска срца.

Међу посетиоцима изложбе нашао се Душан Кастратовић, рођен на Косову и Метохији, сада становник Црне Горе. Он је у Русију дошао као туриста.

- У првом тренутку кад сам дошао овде и видео ове фотографије прво су кренуле сузе јер врате потпуно у твоје детињство, у време кад сам провео на Косову неке лепе тренутке. Једноставно то су огромне емоције кад видиш да неко на другој страни размишља о твојој земљи, о твом народу...

Уметнички руководилац Дома културе Ирина Тихонова је изразила наду да ће изложба за месеца дана свог рада бити тражена. У сваком случају, по њеним речима, они имају договор са многим школама, како би се што већи број људи упознао са ситауцијом на Косову. У студију Гласа Русије био је Григориј Соколов.

Григориј Соколов,