Музеј Карла Фабержеа отворен у Санкт-Петербургу

23-11-2013 12:18:50 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Први приватни музеј у Русији, посвећен чувеном јувелиру Карлу Фабержеу, отворен је у Санкт-Петербургу. Експозиција представља дела руске јувелирске уметности с краја 19. и почетка 20. века. Јединствена колекција припада културно-историјском фонду "Веза времена" чији је оснивач бизнисмен Виктор Векселберг. У церемонији отварања учествовао је премијер Русије Дмитриј Медведев.

Почетак ове необичне колекције био је започет 2004. године, када је Виктор Векселберг на аукцији Сотбис купио и довезао у Русију највећу у том тренутку збирку руске јувелирске уметности 19. века. Она је припадала америчком медијском магнату Форбсу.

Данас је у музеју представљено око 4000 уметничких дела од светског значаја. И то не само јувелирских предмета, већ и слика и икона. Центар изложбе је 9 царских ускршњих јаја Карла Фабержеа, врх стваралаштва чувеног јувелира.

Премијер Дмитриј Медведев који је учествовао у отварању изложбе, истакао је појаву музеја нове генерације у Русији.

- То су приватни музеји у које наши грађани, наши добротвори улажу свој новац и који касније служе читавој земљи, не само да су понос оних који живе у наој држави, већ и пружају могућност да стекне утисак о нашој култури огроман број посетилаца из иностранства. Заиста, размере посла који је урадио фонд "Веза времена" врло су упечатљиве. Али оно што је по мени још важније, то је управо онај пример који пружа таква делатност, делатност фонда, лични став Виктора Векселберга, усмерен на подршку културе, при томе у директном смислу те речи, сопственим новцем. Мени се чини да је то достојан пример.

Драгоцени експонати добили су величанствени рам. Музеју Фабержеа дат је Шуваловски дворац, стара вила на обали Фонтанке, у историјском центру Петербурга. Здање је дуго било у хаварисаном стању, неколико пута је прерађивано, овде је био пожар, за време рата вила је била подвргнута бомбардовању. Фонд Веза времена је преузео на себе финансирање радова на рестаурацији. Радови су трајали око 7 година и коштали су фонд милијарду и двеста милиона рубаља.

Обновљен Шуваловски дворац је прави поклон Санкт-Петербургу, истакао је губернатор града Григориј Полтавченко.

- У релативно кратком року Шуваловски дворац је стекао своју некадашњу величанственост, лепоту. Град је добио јединствену музеј који спаја у себи две ствари. То је одлична, највећа у свету колекција дела санкт-петербуршког мајстора Фабержеа и ништа мање величанствен дворац који видимо у свој његовој лепоти.

Фонд "Веза времена" не планира да се заустави на достигнутом. Планира да се развије срадња са великим руским музејима, истакао је Виктор Векселберг.

- Надамо се у успостављање тесних пријатељских односа са Музејом Пушкин, и са Третјаковском галеријом, са Ермитажом. Зато што не видимо себе одвојено од музејске заједнице. Веома бисмо желели да и међународни музеји обрате на нас пажњу. Верујемо у то да на платформи овог музеја могу да буду одржане занимљиве међународне изложбе, сусрети. Санкт-Петербург је сам по себи град-музеј. Ми бисмо веома желели да постанемо хармонични део историјског и културног духа Санкт-Петербурга.

За посетиоце музеј ће бити отворен већ у децембру. Цена улазнице ће одговарати ценама петербуршких државних музеја. Како су истакли представници фонда "Веза времена", међу првим задацима музеја није стицање профита.