Фаберже у Русији поново има свој дом

23-11-2013 12:13:52 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


19. новембра у културном животу Петербурга, па и читаве земље, десиo се историјски догађај: отварio се први у русији Музеј Фабержеа. Раскошна колекција израђевина легендарног петербуршког јувелира Карла Фабержеа, изложена у музеју, власништво је културно-историјског фонда "Веза времена" на челу са познатим руским бизнисменом Виктором Векселбергом. У изложби је поред тога представљено 4000 ретких дела руске декоративне уметности и сликарства на прелазу 19. и 20. века.

Почетак ове необичне колекције био је означен 2004. године, када је Виктор Векселберг купио на аукцији Сотбиса и довезао у Русију највећу у том тренутку збирку руске јувелирске уметности 19. века. Она је припадала америчком медијском магнату Малколму Форбсу. Сума коју је руски бизнисмен платио за 200 предмета укупно све је задивила – сто милиона долара. Ипак сам Виктор Векселберг тим поводом примећује:

- То што је сакупљено нема цене. Трудио сам се да избегнем просте еквиваленте, изражене у новцу, у погледу оног што смо сакупили у оквиру делатности нашег фонда.

За десет година колекција је порасла, Како је рекла у интервјуу за Глас Русије експерт Музеја Московског Кремља Татјана Мунтјан, после куповине збирке Форбса фонд "Веза времена" је решио да свугде купује и враћа у домовину значајна уметничка дела.

- Приоритет је дат куповини јуверлирских сребрних и златних израђевина домаћих мајстора – снабдевача Виског двора: Павла Овчињикова, Ивана Хлебњикова, фирме браће Грачев и других прослављених руских златних и сребрних дела мајстора. У фодну је на пример таква ретка колекција као што је збирка 130 дела истакнутог сликара на емајлу, московског мајстора Фјодора Рјукерта, чији радови су нажалост појединачни у државним збиркама наше земље.

Ипак најјача страна Фабержеовог музеја који се отвара јесу дела самог генијалног уметника јувелира. Татјана Мунтјан подвлачи:

- У овој колекцији се налази 9 царских ускршњих јаја прослављеног царског мајстора Карла Фабержеа. И то је друга по величини збирка у читавом свету. За једно јаје више има само наша национална ризница, Оружарница. У колекцији се налази још неколико ускршњих јаја која је направио царски мајстор за друге клијенте, чији круг је био врло ограничен. На пример, то је војвоткиња Малборо, представница једне од најчувенијих породица Велике Британије, и богата руска предузимачица Варвара Кељх. Зато по укупном броју великих раскошних јаја са изненађењима ова колекција је највећа у свету.

Драгоцени експонати су добили драгоцени рам. Музеју Фабержеа дат је Шуваловски дворац – стара вила у историјском центру Петербурга, специјално ремонтована за прелазак јединствене колекције.

Олга Бугрова,