Интернет као аналог дроге

23-11-2013 11:58:42 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


Многима се чини да не пате од зависности од интернета. Међутим, по најновијим статистичким подацима ови људи највероватније греше. Ако имате могућност да изађете у глобалну паучину пре или касније ћете упасти у њене мреже. Као и две милијарде ваших претходника.

У свету, где се толико цени незвисност, а слобода се практично подиже на ниво култа мало је оних који желе да признају да су марионете и да њиховим жељама и потребама вешто манипулишу маркетолози. Ипак, чињеница остаје чињеница: ако се човеку поклони илузија слободе с њим се може чинити све што се пожели. А главно је да починилац никад неће бити крив, јер за све, шта год да се деси, биће крив само онај ко је „донео“ ту одлуку.

„Глас Русије“ је заједно с психологом Ирином Лукјановом покушао да размисли о томе како да се избегну виртуелне замке и вешто и с љубављу постављене мреже. А ако смо доспели у њих, како да не оставимо у њима последњи новац:

- Треба разликовати два облика интернета. Први је – интернет за посао. Овде по правилу не настају проблеми. Мрежу користимо јасно и наменски. А с другим обликом, с интернетом за личне потребе и разоноду, корисници често имају проблема. Моји пацијенти ми се често обраћају с жалбама да гомилу времена и новца троше на ресурсе за разоноду. То се посебно односи на прилоге за смартфонове и таблете.

То није чудно, јер се од почетка многи веома квалитетни прилози могу скинути потпуно бесплатно. Зар то није бајка? Користиш све најбоље, а не плаћаш ни пару. Комунизам у чистом облику. Али, није све тако једноставно...

Ирина Лукјанова упозорава:

- Играте се и весели сте, лепо вам је. Време неприметно лети. Игра вас толико обузима да више на можете да се зауставите. Желите још и још, али што се више погружавате у бесплатни виртуелни свет, тим више желите да добијете од њега. То је практично аналог дроге.

Само што вам се уместо дозе кокаина или хероина нуди игра. Прво је то било бесплатно, да би сте се упецали. Међутим, кад сте већ у игри од вас се могу брати „први плодови“. Испочетка мало – један-два евра. Затим – више. Ни сами нећете приметити да сте почели да остављате пола плате за виртуелно оружје, да бисте победили у још једној онлајн борби, за савршеније јунаке, за моћније моторе и аутомобиле. Хазард вам неће дозволити да се сами зауставите. Значи, треба прибећи помоћи стручњака. Ирина Лукјанова сматра:

- Неоспорно, најбољи савет би био да се и не почиње. Али ко ће га од нас послушати? Зато, ако сте се већ ухватили на удицу и почели да играте не треба да купујете од испоручилаца игара неке додатне услуге и бонусе: све ће вас то још јаче везати за виртуелни свет. Такође, ограничите време боравка у простору за игру на максимум сат. Тешко је то учинити самостално, замолите ближње. Међутим, најбоље је започети неки нови хоби који захтева максимално давање и припрему. На пример, плес, борилачке вештине или трчање. У њима такође може да присуствује такмичарски елемент што ће вам несумњиво помоћи да се из сајбер-простора пребаците у нашу стварност.

Људи у виртуелни свет игара одлазе због потпуно различитих разлога. Неко да би убио слободно време, неко због душевне празнине и усамљености, неки покушавају да се докажу зато што то не могу да учине у обичном животу. Али, без обзира шта да је било полазна тачка, треба јасно имати на уму да одлазећи од стварног живота и кријући се у лавиринтима сајбер-простора од свих насушних проблема заправо одлазимо и кријемо се само од себе самих. А зар то није најстрашније?

Аљона Ракитина,