Фестивал NET: за размажену публику

22-11-2013 05:13:20 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Организатори московског фестивала Новог европског театра (NET) обележавају 15-годишњицу проширеним програмом и главним именима на програму. Публици ће представити 14 предтава (17. новембра – 4. децембра), између осталог таквих мајстора европских позоришта као што је Питер Брук, Иво ван Хове, Кристоф Марталер.

Творци фестивала NET његову главну идеју формулисали су јефноставно: то је позоришни „прозор у Европу“. Сваке године смотра представља својој публици некакву композицију – у суштини слику европског позоришта, каже у интервјуу за Глас Русије његов уметнички директор Роман Должански.

- Из споја жеља и могућности рађа се композиција: на сваком фестивалу своја. Ове године, пошто нам је 15 година, покушали смо да представимо што је могуће више жанрова. И широки узрасни дијапазон учесника – од најмлађих режисера до Питера Брука, којем је 88 година и он је најпоштованији и најчувенији режисер у свету.

Чинило би се, чудан избор за фестивал Новог европског театра, али само на први поглед. Уметнички директор форума је убеђен да се Питер Брук и у својим позним годинама стално мења – као да сваки пут почиње своја позорина истражививања од нуле. Уз то, Ново европско позориште је појам који није старосни, већ стваралачки.

Фестивал ће приказати Чаробну фрулу који ју Питер Брук поставио у париском позоришту Буф ду Нор. И то ће бити не опера, већ сасвим неочекивани призор: на сцени ће се појавити вечито млад Моцарт у друтшву певача – оних који се не плаше импровизације, тагања за новим формама.

На супротном узрасном полу у поређењу са Бруком су дипломци естонских универзитета. Они ће представити у Москви представу Педагошка поема, у којој су на парадоксални начин спојили мотиве књиге познатог совјетског педагога Антона Макаренка који је радио са деликвентима и њкиге великог реформатора сцене Константина Станиславског Рад глумца над собом.

Роман Должански коментарише и друге представе фестивала:

- Има врло занимљивих експерименталних радова, који доводе публику у неко неудобно и до сада њој непознато стање. Таквих као Мементо Моро Француза Паскала Рамбера или исто француска представа Ефекат Сержа Филипа Кена: за оне који воле оштре емоције у позоришту. И, наравно, хтели бисмо да скренемо пажњу на представу Сцене из брачног живота Ива ван Ховеа – чувеног холандског редитеља.

Ово је преосмишљавање сижеа истоименог филма Ингмара Бергмана. Пример одличног споја глумачког и редитељског позоришта. блистава игра, снажна драматургија и интелектуална оштра режија.

Последњих година Нови европски театар и руски театар приметно су се зближили. Тим пре што у Русију за поставке са московским и петербуршким глумицма долази доста страних редитеља. На пример, ове године фестивал NET укључио је у програм Хамлета постављеног у московском Гогољ-центру, рад француског редитеља Давида Бобеа. А јубиларну смотру ће отворити рад Швајцарца Кристофа Марталера под називом Кинг сајз. То је упечатљива представа где мајстор иронизира над музичком какофонијом савремене Европе, истражујући помоћу музике савремене европљане.

Карина Ивашко,