Парада премијера на обалама Неве

22-11-2013 05:08:56 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Санкт Петербургу је основан нови Међународни позоришни фестивал. Организатори су га назвали „Зимски“ и траје од 14. до 29. новембра. Уметнички директор овог форума је познати режисер Лав Додин.

Амбиције организатора фестивала су велике. „Показаћемо највеће премијере европских театара које су биле одржане претходне сезоне“, обећава Лав Додин. При томе, он прецизира да се његови фавоирити неће обавезно наћи на програму форума. „Максимална објективност је било правило којим смо се руководили при састављању програма“- уверава великан петербуршког театра:

- Ми смо покушали да направимо некакав, да тако кажем, документарни „снимак“ данашњег европског театра и при томе смо обратили пажњу на најинтересантнија дела. То су веома различите представе и то је управо све оно што изазива интересовање у Европи.

Представе које су на програму Првог међународног зимског фестивала су заиста потпуно различите. Ту је и сага о самоћи- представа „Смрт у Венецији“ у поставци немачког мајстора Томаса Остермајера и уживање у делу блиставог Моцарта- у драмској верзији опере „Чаробна фрула“, коју је поставио Енглез Питер Брук. Ту је и моћна антифашистичка порука путем представе Фламанца Лука Персевала „Свако умире сам“ по истоменом роману Ханса Фалади. Ту је и плач због љубави која је постала незисмлива раскош за егоисте који више не умеју да воле,- реч је о представи „Срећни дани Аранхуеса“ у поставци швајцарског режисера Лука Бондија.... Већ имена режисера говоре све: од 45-годишњег Остермајера до 88-годишњег Брука. Све их окупити под „један кров“ није било лако, али је у томе управо успео Лав Додин захваљујући свом међунродном ауторитету. Он је иначе уметнички руководилац петербуршког „Малог драмског театра- Театра Европе“. Додин не сумња да ће за коју годину ови сусрети на обалама реке Неве постати веома привлачни доајенима европских позоришта. Главни циљ он је овако формулисао:

- Навићи велике европске режисере да одржавају своје представе или шта више премијере у Петербургу, у том смислу да за њих то буде подједнако важно као када премијере одржавају у Паризу, Лондону или Мадриду. А петербуржане научити да гледају европски тетар, представе које су другачије и научити их да их упоређују и схватају да ми сви живимо на истој, а не на различитим планетама.

Веома је тешко рећи шта се заправо више исшчекује- живе представе или филмски програм који ће представити између осталог и радове водеће уметнице режисера 20.века Аријане Мнушкине, класика француског тетра. Тим пре што се планира њена посета Санкт Петербургу и разговор са руским колегама. „Такав дијалог је просто норма!“- убеђен је Лав Додин:

- Некада је постојао јединствени позоришни простор. Станиславски је први постављао Метерлинка, а сам Метерлинк је писао за Станиславског и то је било нормално. Нико није говорио: Западна Европа, Источна Европа. Чини ми се да је то идеал оних веза које морају бити обновљене.

Идеали, као што је познато, често бивају недостижни. Једно је неспорно- сваки нови фестивал, то је корак унапред.

Рита Болотска,