Недеља руског филма у режиму нон-стоп

22-11-2013 12:01:40 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Руске филмске недеље као штафетне палице прелазе из једне земље у другу, и у новембру се одржавају буквално нон-стоп. Још траје програм у Пољској, Великој Британији и Вијетнаму, a у међувремену je стартовала нова Недеља филма у Израелу, а управо почиње у Француској.

Филмски програми се наравно састоје од филмова синмљених у последње време, али се разликују једни од других, пошто се оријентишу на интересе публике. На пример, у Израелу где је много исељеника из бившег Совјеског Савеза, прилаз руском филму је посебан: врло својеврстан, домаћи, признаје у интервјуу за Глас Русије продуцент израелске Недеље Роман Кветнер.

- Постоји неко друштво које се окупља код вас кући. И мислите: сада ће доћи моји пријатељи и испричати ми неку причу или показати филм, нешто за своје, како се каже. Тако и ми радимо: замишљамо, то је унутрашњи осећај, такву публику, наше пријатеље који ће да нам дођу и одвозимо оно што може да им се допадне.

На програму израелске Недеље руског филма 11 је филмова међу којима су шампиони каса: филм-катастрофа Метро и Легенда бр. 17, посвећена великом совјетском хокејашу Валерију Харламову. Израелци ће видети и филм који је победио ове године на фестивалу Кинотавр – Географ глобус пропио, потрет руског интелектуалца 21. века са свим његовим врлинама и манама. Израелска публика, очигледно, оштро ће примити краткометражни филм Ципелице Константина Фама, који подсећа на трагедију холокауста. У том полусатном филму нема ни речи, ни лица, само ноге и обућа. Историја лепих ципелица – од излога продавнице до сметлишта у немачком концентрационом логору Аушвиц, где је погинула њихова власница...

Што се тиче Недеље руског филма, која започиње 13. новембра у Француској, ти има својих особености. Хитовима је додат филм Она, режисера Ларисе Садилове, о девојци из Таџикистана, која је допутовала у Русију за дечком, о сложеном животу миграната – тема врло актуална за западноевропске земље. Французима ће бити представљена и два рада младог режисера Таисије Игуменцеве: краткометражни филм Пут за који је победио 2012. у Кану у конкурсу студентског филма, и њен први дугометражни филм – комедију Отегнути папке. Интерсовање према Игумецевој је јасно: као прво Французи по традицији прате оне које су сами открили, као друго тенденција младих даје важну представу о изгледима за будућност.

Недеља руског филма у Паризу се одржава већ 11. пут, искуство постоји. За Израел се овај формат тек увежбава, актуална Недеља је трећа по реду. Али ракција публике не може да не радује. На пример, после приказивања филма Легенда бр. 17 организатори су организовали расправу, при томе све то се дешавало у великој сали биоскопа Гешер.

Следећа земља на маршрути филмских недеља је Бразил. Тамо се руски филмски десант искрцава већ крајем новембра.

Рита Болотска,