Америчка војна авијација изнад плажа Констанце...

22-11-2013 01:10:58 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Ако неко у Румунији још не зна, ускоро ће видети како је "лепо" лежати на плажи у видокругу војне базе. Своје утиске могу поделити туристи који су одмор провели у летовалишту Пафос на Кипру када је напад на суседну Сирију изгледао неизбежан. Сви су само и гледали у правцу морског хоризонта и чекали могућу одмазду на Акротиру -британску војну базу, која се налази у близини.

Румунска лука Констанца, живахни туристички центар, одлучено је да буде претворена у војно-транспортну базу америчке морнарице. Преко ње, односно, преко локалног аеродрома, вршиће се превоз америчког терета у Авганистан. Наводећи чињеницу, привремени отправник послова у Букурешту Дуан Батчер изјавио је да његова земља сматра Румунију "једном од својих најбољих пријатеља и најоданијих савезника". Звучи импресивно, поготово када се узме у обзир да се ово односи на скоро најсиромашнијег члана европске породице. Нико не пориче потребу за базама за ваздушну подршку операцијама у Авганистану. Али, зар нема довољно војних база НАТО у Црном мору? Мишљење шефа Одељења за европску безбедност Института за Европу Руске академије наука Дмитрија Данилова:

- САД и НАТО се налазе пред задатком преформатирања свог присуства у Авганистану у предворје 2014, у вези са повлачењем својих трупа отуда. И Русија се веома брине о томе како ће се све то извести. Где ће се појавити нове војне базе, како ће се изводити борбене обуке и војне вежбе? Имајући ово у виду, појава нових тачака војне инфраструктуре НАТО-а у непосредној близини граница Русије, представља проблем и треба о томе разговарати. Ја мислим да ово питање треба поставити на самиту НАТО-Русија. Ми смо више пута говорили о својој забринутости у вези са размештањем војних структура НАТО-а у близини наших граница.

Што се тиче повећања присуства НАТО-а у области Црног мора, стварање још једне америчке војне базе на Црном мору, посебно у Констанци, отежава и тако напрегнути дијалог Русије и земаља НАТО.

У међувремену, америчке снаге већ пресељавају своје снаге из киргиске базе Манас на аеродром у Констанци. Киргизи рачунају губитке. САД су годишње трошили на издржавање базе 60 милиона долара. Киргизија је добијала још 140 милиона долара од производа и услуга, а само у неким баровима и ресторанима око базе Американци су сваке године остављали више од два милиона долара. Колико ће коштати Констанца, још увек се не зна тачно. У штампи се појавила цифра од 50 милиона. Лет из румунске луке до Кабула је пет пута дужи, и овај транзитни пут, наравно, није и најбољи. Али ће издржавање базе код "најбољих америчких пријатеља" изаћи јефтиније САД, што је, мислим, имало значајну улогу приликом избора локације, сматра стручњак.

Гајане Ханова,